Šta je najjači motiv da osigurate usev?

Аутор: dzonioff
168 посета

Proleće je doba kada se visoke temperature ne retko se smenjuju sa nepogodama praćenim gradom. Led može da nanese velike štete agraru, a najbolja preventiva je osiguranje useva. Uprkos podršci države i subvencionisanju premije kod nas se biljna proizvodnja nedovoljno osigurava. Zabeležio Stevan Davidović.

Poljoprivrednik iz Subotice Jovan Ognjenov jedan je od onih poljoprivrednika koji osiguravaju useve. Razlog je jednostavan. Nakon grada, lane mu je nadoknađena šteta. Jovan Ognjenov, poljoprivrednik kaže za Radio Novi Sad da ga je prošle godine ovde zadesio led. I to skoro pred samu žetvu: “Dan pre žetve uljane repice naišlo je nevreme i mogu da vam kažem da je led dosta napravio štete. Sasvim solidno su procenili. Došao je neki njihov njihov procenitelj iz Sombora i čovek je vrlo korektno procenio nastalu štetu. Isto tako kako plaćaš premiju tako su plaćali i obeštećenje. Znači, po skidanju repice, pšenice i ječma”.

Matematika, kojom se rukovode poljoprivrednici koji ne osiguravaju useve sve je manje aktuelna. Naime, sve češće su nepogode praćene gradom, klimatske promene su sve izraženije, upozorava Ognjenov. Jovan Ognjenov, poljoprivrednik dodaje: “Znate šta je. Recimo pre je to bilo pravilo, svake godine osiguravaš bez obzira pada led ne pada, dok svake pete, kad se preračunaš, potuče led. I ljudi tom logikom idu, međutim sad je to daleko intenzivnije.”

Država subvencioniše premije osiguranja sa 40 odsto. Međutim ni ta podrška do sada nije napravila veće pomake u toj oblasti jer se naše njive osiguravaju tek oko desetak odsto ukupnih površina.

Zabeležio Stevan Davidović

Raqdio Novi Sad

Srodni tekstovi

Оставите коментар