Senad Mahmutović posetio Prijepolje i razgovarao sa domaćinima

Аутор: dzonioff
725 посета

Za posledice štete prouzrokovane elementarnim nepogodama, poljoprivrednici iz Prijepolja ostvarili su 21 milion dinara. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede svake godine izdvaja sve više novca za zaštitu od elementarnih nepogoda, a taj iznos je udvostručen u odnosu na 2018. godinu, rekao je državni sekretar ovog ministarstva Senad Mahmutović.

U opštini Prijepolje česte su elementarne nepogode zbog geografskog područja na kom se nalazi, česte su poplave, grad, snežne padavine, jaki vetrovi i suše. „Obično pominjanje Prijepolja i poljoprivrede povezujemo sa sećanjima iz prethodnog perioda kada je ovo područje imalo određene posledice na usevima, plodovima i višegodišnjim zasadima zbog elementarnih nepogoda i zbog nezadovoljstva određenih poljoprivrednika otkupnim cenama proizvoda. Ministarstvo pokušava da ta pitanja reše“, kaže Mahmutović i dodaje da će se pitanje otkupnih cena rešiti novim zakonom o otkupu poljoprivrednih proizvoda čija je javna rasprava završena.

Zamenik predsednika opštine Prijepolje Esad Hodžič ističe da je za ozbiljnu poljoprivrednu proizvodnju neophodno osiguranje. „To je fabrika pod vedrim nebom. Mi sve činimo kako bi olakšali život i rad ovih poljoprivrednika. U toku je i sanacija nesanitarne deponije Stanjevine, koja je bila rak rana za sve građane Prijepolja, a pogotovu je otežavala poljoprivrednu proizvodnju“, rekao je Hodžić. On navodi da lokalna samouprava trenutno radi na izgradnji obaloutvrde kako bi sprečili poplave na području ove opštine. „Naše poljoprivredne proizvođače ume da zadesi poplava i do dva puta godišnje, pa će im ovaj projekat, koji će se realizovati sledeće godine, biti od velike pomoći. Obaloutvrda će biti dugačka tri kilometra“, objašnjava Hodžič. Prethodne godine 630 poljoprivrednika je ostvarilo refundiranje premije. Zamenik predsednika opštine tvrdi da taj broj treba da bude veći jer ova opština broji čak 5000 poljoprivrednika.

U prijepoljskom kraju ljudi se uglavnom bave voćarstvom i ratarstvom, a 90 odsto zasada čine maline. Prema rečima direktora glavne filijale Dunav osiguranja u Užicu Branka Simića, sa rastom proizvodnje malina u ovom kraju, raste i broj polisaosiguranja. „Rast polise osiguranja svake godine je oko 10 odsto i nadamo se da će se taj trend nastaviti. Kompanija Dunav osiguranje učestvuje i u edukaciji poljoprivrednika o važnosti osiguranja u njihovoj proizvodnji, pa smo i ove godine, u skladu sa epidemiološkim merama, nastavili radionicu Agro biznis koji pokazuje poljoprivrednim radnicima važnost osiguranja u njihovoj proizvodnji“, rekao je Simić. Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zamenik predsednika opštine Prijepolje i direktor glavne filijale Dunav osiguranja iz Užica posetili su dva domaćinstva koja se bave poljoprivredom. Poljoprivrednici su svoje useve osigurali jer, kako kažu, sigurnije je. Oba gazdinstva su prethodne godine naplatila štetu koja je prouzrokovana gradom, a planiraju da svoje zasade osiguraju i ove godine.

Srodni tekstovi

Оставите коментар