Poljoprivrednici u Svrljigu plaćaju samo 20 odsto premije za osiguranje

Аутор: dzonioff
258 посета

Glavna filijala Niš Kоmpаniјe „Dunаv оsigurаnjе“, u sаrаdnji s Udružеnjеm nоvinаrа zа pоlјоprivrеdnu prоizvоdnju „Аgropres“, u оkviru prојеktа „Žene u agrobiznisu“, danas je u Opštini Svrljig realizovala еdukаtivnu rаdiоnicu kојa sе tеmаtski bаvi оsigurаnjеm pоlјоprivrеdnе prоizvоdnjе i osiguranjem imovine gazdinstva. Ova filijala „Dunav osiguranja“ Niš pokriva područje Niškog i Topličkog okruga, tačnije opština Niš, Svrljig, Aleksinac, Ražanj, Sokobanja, Gadžin Han, Merošina, Doljevac, Prokuplje, Žitorađa, Kuršumlija i Blace.

Direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ Niš  Goran Gavrilović istakao je da za to područje poljoprivreda važi za jednu od strateških privrednih grana i ima izuzetan ekonomski i socijalni značaj: Poljoprivredna proizvodnja na ovom području izložena je brojnim rizicima, među kojima su pre svih prirodni rizici (rani mraz, grad, oluja, požar…). U toku 2017. godine ukupna fakturisana premija za osiguranje poljoprivredne proizvodnje iznosila je oko 17.247.000,00 dinara, dok je iznos likvidiranih šteta dostigao oko 7.378.000,00 dinara. U toku ove godine zabeležen je rast premije kod ove vrste osiguranja tako da ova iznosi oko 22.125.000,00 dinara, dok se vrednost likvidiranih šteta procenjuje na iznos od 42.780.000,00 dinara. Iz izloženih podataka vidimo koliko je sama poljoprivredna proizvodnja nepredvidljiva i koliko je teško proceniti nivoe rizika. On je ovom prilikom ukazao na to da je Opština Svrljig, pored toga što Ministarstvo poljoprivrede odobrava subvencije od 40 odsto na premiju osiguranja, prošle godine dala još 40 odsto, tako da su poljoprivredni proizvođači polisu plaćali samo 20 odsto od njene vrednosti. Ovom prilikom pozivam sve poljoprivredne proizvođače da posete prodajna mesta Kompanije „Dunav osiguranje“ i upoznaju se sa širokim spektrom naših usluga koje smo pripremili za njih, a sve radi zaštite poljoprivredne proizvodnje od pojedinih rizika i dugoročnog razvoja poljoprivredne proizvodnje samog gazdinstva – pojasnio je direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Nišu, koji je dodao da upravo ovakve radionice služe za edukaciju i za podizanje svesti ljudi o potrebi da osiguraju najvrednije što imaju kako bi bili sigurni i bezbrižni.

Goran Gavrilović, direktor GF Dunav osiguranja  u Nišu

Predsednica Opštine Svrljig Jelena Trifunović kaže da je Opština u poslednjih 14 godina dosta izdvojila u Fond za razvoj poljoprivrede, tako da subvencioniše veliki broj mera, a jedna od njih jeste i sufinansiranje osiguranja.Ona objašnjava da su se za tu meru odlučili jer su uvideli da štete koje poljoprivrednici trpe Opština nije u stanju da nadoknadi zbog malog budžeta. Opština izdvaja još 40 odsto sredstava za osiguranje poljoprivrede. Ranijih godina kada osiguranje nije bilo popularno, morali smo da odvajamo više sredstva iz budžeta, a sada to ide na teret Kompanije „Dunav“ – rekla je Trifunovićeva. Mimo toga, ističe ona, opština osigurava i imovinu, tako da je imovina građana Svrljiga takođe osigurana preko Kompanije „Dunav“. Predsednica Opštine podseća da je ova godina za poljoprivrednike bila teška, ali da je većina njih na vreme osigurala svoje poljoprivredne proizvode i da je bila zadovoljna brzinom isplate odšteta, ali i olakšanom procedurom koju su na sebe preuzeli zaposleni u „Dunavu“.

Jelena Trifunović, predsednica Opštine Svrljig

Tatjana Petrović, medicinska sestra čiji se roditelji bave poljoprivrednom proizvodnjom svih kultura, u čemu im ona sa suprugom pomaže, odlučila je danas, nakon edukativne radionice, da osigura njihovo imanje.Kako kaže, odlučila se jer je uvidela da je osiguranje velika prednost, a kao glavnu prednost navela je naknadu štete ukoliko dođe do vremenskih nepogoda.

Poljoprivrednik Bojan Pavlović, koji se već 20 godina bavi sadnjom višanja, a poslednjih pet osigurava plod kod Kompanije „Dunav“, kaže i da je ove godine imao štetu koju mu je „Dunav“ naknadio na vreme. On ističe da je osiguranje za njega bila investicija, a ne trošak. Pavlović savetuje svim sugrađanima koji do sada nisu osigurali svoju poljoprivrednu proizvodnju da to učine i iskoriste povraćaj premije osiguranja od čak 80 odsto koji Opština Svrljig i država daju.

Urednik Agrobiznisa Goran Đaković kaže da retko koja opština vraća još 40 odsto od premije osiguranja, dodajući da je Svrljig prepoznao značaj osiguranja.Oni su prepoznali da je osiguranje investicija i da je lakše da se na taj način pobrinu za poljoprivrednike nego da se svake godine bave pitanjima šteta i socijalnim pitanjima, a to je i smisao ovakvih radionica – podvukao je Đaković.

Goran Đaković, urednik Agrobiznis magazina i predsednik UO AGROPRESS-a

Polisa kombinovanog osiguranja domaćinstva – ČUVAR KUĆE

Kompanija „Dunav osiguranje“ u svoju paletu usluga osiguranja imovine uvrstila je i kombinovano osiguranje domaćinstva – „čuvar kuće“. Paketom „čuvar kuće“ mogu se osigurati nastanjeni stambeni objekti (stanovi i kuće), kao i instalacije i oprema u njima, stvari domaćinstva, članovi domaćinstva (od nesrećnog slučaja i od odgovornosti), umetnički predmeti, sanitarije, poslovni objekti i stvari u njima.

Na primer, za jedan stambeni objekat vrednosti 3.000.000 dinara premija na godišnjem nivou iznosi od oko 4.000 do 7.000 dinara, i to u zavisnosti od paketa rizika koje osiguranje pokriva, za koje se osiguranik opredeljuje. Godišnja premija može da se plati i u 12 mesečnih rata, što u ovom primeru iznosi od oko 300 do 600 dinara mesečno.

Srodni tekstovi

Оставите коментар