Osiguranja poljoprivrede: rast šteta i premije u Pčinjskom okrugu

Аутор: dzonioff
264 посета

Gornji Vrtogoš u okolini Vranja, 27. 9. 2018 – Kоmpаniја „Dunаv оsigurаnjе“ GFO Vranje, u sаrаdnji s Udružеnjеm nоvinаrа zа pоlјоprivrеdnu prоizvоdnju „Аgropres“, u оkviru prојеktа „Žene u agrobiznisu“, danas je u Gornjem Vrtogošu, na području Pčinjskog okruga, realizovala  еdukаtivnu rаdiоnici kојa sе tеmаtski bаvi оsigurаnjеm pоlјоprivrеdnе prоizvоdnjе i osiguranjem imovine gazdinstva.

U izjavi medijima Boban Kostić, direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ Vranje istakao je:

– Glavna filijala „Dunav osiguranja“ Vranje pokriva područje opština Vranje, Vladičin Han, Surdulica, Bosilegrad, Trgovište, Bujanovac i Preševo.

Za ovo područje, poljoprivreda važi za jednu od strateških privrednih grana i ima izuzetan ekonomski i socijalni značaj kako sa stanovišta zaposlenosti stanovništva tako i sa stanovišta  podizanja životnog standarda stanovništva.

 I ove, a i prethodnih godina svedoci smo da je poljoprivredna proizvodnja na ovom području  izložena brojnim rizicima, među kojima su pre svih prirodni rizici (rani mraz, grad, oluja, požar…).

U toku 2017. godine, ukupna fakturisana premija kod ove vrste osiguranja iznosila je oko 3.500.000,00 dinara, dok je iznos likvidiranih šteta dostigao oko 7.000.000,00 dinara (po osnovu 55 zahteva). U toku ove godine zabeležen je rast premije kod ove vrste osiguranja tako da ova iznosi oko 5.500.000,00 dinara, dok se vrednost likvidiranih šteta procenjuje na iznos od 7.000.000,00 dinara (po osnovu 126 zahteva).

Iako iz ovih podataka vidimo da Kompanija ne ostvaruje profit kod osiguranja poljoprivredne proizvodnje, mi i dalje nastavljamo da radimo i unapređujemo ovu vrstu osiguravajuće zaštite jer smatramo da je ona strateška grana za ovo područje i uopšte za celu zemlju. Naši planovi u narednom periodu jesu povećanje poljoprivrednih površina koje se osiguravaju, a samim tim i premije osiguranja. Permanentno radimo i na edukaciji stanovništva s ciljem da ukažemo na značaj osiguranja. U tom smislu i treba percipirati danas održanu radionicu, na kojoj smo u direktnom kontaktu s osigruranicima ukazali na značaj osiguranja i razumevanje osiguranja kao investicije koja štiti njihovu poljoprivrednu proizvodnju, a ne kao dodatni namet i trošak.

Nadamo se da ćemo u narednom periodu mi kao osiguravači, lokalna samouprava i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koje učestvuje u regresiranju premije osiguranja sa 40%, pronaći adekvatan i uspešan model osiguranja poljoprivredne proizvodnje kako sa sa stanovišta osiguranika tako i sa stanovišta osiguravača i same države.

Koristim priliku da pozovem sve poljoprivredne proizvođače da posete prodajna mesta Kompanije „Dunav osiguranje“, naše poslovnice i upoznaju se s paletom naših usluga koje smo pripremili za njih, a sve radi zaštite poljoprivredne proizvodnje od pojedinih rizika i dugoročnog razvoja poljoprivredne proizvodnje samog gazdinstva, pojasnio je direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Vranju.

Čuvar vašeg doma – polisa  ČUVAR KUĆE

Kompanija „Dunav osiguranje“ u svoju paletu usluga osiguranja imovine uvrstila je i kombinovano osiguranje domaćinstva – „čuvar kuće“.

Paketom „čuvar kuće“ mogu se osigurati nastanjeni stambeni objekti (stanovi i kuće), kao i instalacije i oprema u njima, stvari domaćinstva, članovi domaćinstva (od nesrećnog slučaja), odgovornost članova domaćinstva, umetnički predmeti, sanitarije, poslovni objekti i stvari u njima.

Na primer, za jedan stambeni objekat vrednosti 3.000.000 dinara godišnja premija iznosi od oko 4.000 do 7.000 dinara u zavisnosti od paketa rizika koje osiguranje pokriva, a koje bira osiguranik. Godišnja premija može da se plati i u 12 mesečnih rata, što u ovom primeru iznosi od oko 300 do 600 dinara mesečno.

-U Srbiji svega 15% građana ima zaključenu neku polisu osiguranja imovine, pa upravo ovakve radionice služe za edukaciju i za podizanje svesti ljudi o potrebi da osiguraju najvrednije što imaju kako bi im život bio bezbrižniji. Polisa je kao padobran: ako je prvi put nemate, drugi put Vam neće biti ni potrebna, zaključuje Kostić.

Srodni tekstovi

Оставите коментар