Сточари на Пештеру брину за сигурност стада

Аутор: Gdjakovic
557 посета

Пространа Пештерска висораван одувек је била и остала подручје надалеко чувено по сточарству и производима сточарске производње. Јагњетина са Пештерске висоравни могла се наћи на трпезама широм света на свим континентима. Сјенички крављи и овчији сир сачували су свој препознатљив укус кроз векове, а њихова производња одувек је почињала управо на овим пашњацима.


Милан Средојевић, село Распоганче: „Бавимо се сточарством, држимо овце и краве, коње. Сто двадесет оваца, правимо сир, продајемо по пијацама. Милан Средојевић из села Распоганче са своја два сина, ћерком и петоро унучади овде живи и ради баш онако како су то чинили његови преци. Имамo преко 100 хектара пашњака, за пашњак није проблем, проблем је мало са водом, иначе, све у свему, добро је“.Сурове зиме у сјеничком крају, снег и град, близина дивљих животиња велики су ризик за пољопривредну производњу. Милан је изабрао осигурање компаније „Дунав“ као сигурну заштиту од непредвидивих губитака.
Милан Средојевић, село Распоганче:
Треба то осигурање, то је права ствар. Што падне, осигурање то плати. Они су захвални, обављају свој посао како треба, тако да свако треба да осигура своје домаћинство и своје стадо, све што имају, и житарице, и стоку, и све живо. Код „Дунав осигурања“ смо ове године осигурали наша добра, имали смо штету и они су то исплатили за кратко време, тако да нема неких проблема. Они су дошли, видели, извршили увиђај и одмах су исплатили ту одштету.

На другом крају Пештерске висоравни, на пашњацима својих предака, упркос успешној каријери у грађевинарству, сточну производњу започео је Решад Хаировић.
Решад Хаировић, село Врујци:
То је нека моја љубав према природи, према стоци. Одлучио сам да купим једно 155 ангуса. Они су пореклом из Ирске. Цијена овог грла је негде око 2.000 евра. Отпорне су за ове наше крајеве, лако подносе зиму. Улагање у набавку стада је било велико и ту нам је држава помогла својим средствима, око 65% смо вратили. Планирамо да то осигурамо преко компаније „Дунав“. Ушли смо у ту процедуру. Осигурање нам је потребно јер овде има ризика од вукова, мечки. Субвенције које министарство одобрава значе нам много.

Што се тиче животиња, осигуравамо здрава и способна грла за одређене намене и у том смислу пружамо осигурање од основних ризика несрећног случаја и болести, као и од додатних ризика за које се определи домаћин, као што су губитак приплодности, губитак при тељењу и слично. Оно што је главно и главни подстицај за осигурање на територији коју покрива Главна филијала јесте подстицај државе где су субвенције на територији Општине Сјеница 70%, и на територији Општине Нови Пазар и Тутин 40%. Када се узме у обзир тај подстицај, ако домаћин осигура приплодну краву на 1.000 евра, цена након извршене субвенције буде 3.200 динара, и наравно, та умањена цена буде још мања.


Експозитура Управе за трезор у Сјеници води 4.500 регистрованих пољопривредних газдинстава и учествује у њиховој едукацији о важности осигурања.
Младен Тубић, шеф експозитуре Управе за трезор у Сјеници:
Мислим да би ова задња акција „Дунав осигурања“ требала да дâ један велики подстицај, да подигне свест пољопривредних произвођача да што више осигурају своје усеве, свој сточни фонд, јер на овом подручју има доста штете, доста невремена, доста града.

Предности полисе „Дунав осигурања“ огледају се у коректној процени и брзини исплате штете.
Иван Антонијевић, директор Главне филијале „Дунав осигурања“ Нови Пазар:
Кад добијемо потврду из ветеринарске станице да је одјављено грло које је угинуло или које је принудно заклано, ми истог дана исплаћујемо осигурану суму по грлу.

Искуства показују да је један од најзначајнијих мотивационих момената у одлучивању пољопривредника да купе полису осигурања управо висина субвенције које даје држава.
Горан Ђакојевић, саветник у Министарству пољопривреде:
Када су у питању субвенције за пољопривредну производњу, у делу осигурања пољопривредне производње све остаје исто. Оних пет округа остаје са 70% повраћаја, остали имају 40% повраћаја и наравно, позивамо све пољопривреднике да искористе ту субвенцију. Ми имамо онолико новца колико је потребно. Осигурање које користе није трошак, већ је инвестиција. Они на тај начин осигуравају своју производњу, али осигуравају и своју будућност.

Радионице попут ове на Пештерској висоравни које организује компанија „Дунав осигурање“ прилика су да пољопривредници у директном разговору стекну увид у предности улагања у осигурано домаћинство.

Srodni tekstovi

2 коментари

Седам идеја како ОДЛИЧНО да зарадите од пољопривреде | Удружење новинара за пољопривреду 16. децембар 2023. - 07:30

[…] и добру тражњу. Код нас постоји неколико фарми, једна од њих се налази на Пештеру. Ова раса позната је по томе што добро подноси […]

Одговори
Ево где је добра зарада у пољопривреди | Удружење новинара за пољопривреду 17. децембар 2023. - 19:16

[…] и добру тражњу. Код нас постоји неколико фарми, једна од њих се налази на Пештеру. Ова раса позната је по томе што добро подноси […]

Одговори

Оставите коментар