Спас од суше преко осигурања

Аутор: Gdjakovic
366 посета

Веома изражена суша која је погодила јаре културе на обрадивим њивама на подручју Севернобачког округа, пољопривреднику Арсену Перчићу смањила је принос кукуруза на између 500 и 800 кг по јутру, од очекиваних око 4 тоне које су биле планиране да изникну из приближно 250 јутара његових ораница. Позамашну штету успео је већим делом да надокнади захваљујући томе што је сваки педаљ земље благовремено осигурао: „Дунав осигурање нам је ето, обештетило један велики део улагања у овогодишњу производњу. Велика је то помоћ и велика је то подршка, с обзиром да бисмо без тог осигурања баш претрпели јако велику штету. Мислим да свака пољопривредна производња треба да има основно осигурање од свих могућих ризика. Сто се тиче ових екстремних температура које ће нам долазити у наредном периоду, мислим да це без осигурања бити врло тешко.“ изјавио је за нас цасопис домацин Арсен.
Суша је данас препозната као проблем који узрокује преко 70% штете на усевима и очекује се да ће услед климатских промена њене последице бити све озбиљније. С тога, компанија Дунав осигурање већ трећу годину заредом својим клијентима нуди ексклузиван производ на српском тржишту, а који се управо односи на осигурање

услед недостатка влажности земљишта.

„Након ове завршене пољопривредне сезоне, компанија Дунав осигурање је исплатила пет пута више штета од укупно уговорене премије. Наша препорука је да сви пољопривредни произвођачи са територије Београда, Мачве и Војводине заштите своје усеве тако што ће их осигурати од ризика суше за наредну сезону до 1. јуна. Закључење полисе се односи на временски период од 15. јуна до 14. августа.“ каже за наш часопис директорка главне филијале Дунав осигурања из Суботице госпођа Тамара  Каран.

Значај тренда раста броја осигураника у пољопривреди, било да се ради о ратарској или сточарској производњи, вреднује и Министарство пољопривреде.

Према речима Горана Ђаковић из АГРОПРЕСС-а јако је пожељно осигуравати ратарске усеве када су у питању временске непогоде, имајући у виду целокупну ситуацију у овој сезони, када смо имали изразиту сушу, али и град и олује. „Морам да нагласим да суша која је овде на територији Војводине била уочена у јаком обиму ове године могла је бити предупређена јер на територији Војводине постоји могућност осигуравања од сусе односно од недостатка влаге у земљисту. Министарство пољопривреде суфинансира, односно даје субвенцију до 20 хектара, односно до сто хиљада динара, за регистрована пољопривредна газдинства, али се надам да ће у наредном периоду бити размотрено и повећање како обима, тако и новчаних средстава за осигурање. Охрабрујућа вест за пољопривреднике је та, што је усвојеним ребалансом републичког буџета овом ресорном Министарству додељено око 16.500 милијарди динара додатних средстава која ће бити утрошена и на осигурање пољопривредне производње.

Srodni tekstovi

Оставите коментар