Потенцијал одрживог развоја пољопривреде је у младима и дигитализацији

Аутор: draganadpetrovic
259 посета

Компанија ДДОР осигурање, традиционално препозната као кључна институција за сарадњу у
обезбеђивању одрживости пољопривредне производње, пружа пуну подршку активностима Српског удружења младих пољопривредника (СУМП) које настоји да ову значајну индустријску грану афирмише и развија у популацији младих професионалаца. Потврда за ову тврдњу и жељу за приближавањем и млађој популацији пољопривредника, је и чињеница да је ДДОР осигурање, као лидер на тржишту,представило мобилну апликацију DDOR TERRA,развијену у сарадњи са реномираном институцијом за употребу дигиталне технологије у пољопривреди – Институтом БиоСенс. На конференцији “Млади пољопривредници у Србији и ЕУ” организоване на штанду Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство првог дана 89. међународног пољопривредног сајма у Новом Саду,представљена је тренутна ситуација у осигурању у пољопривреди, могућности за квалитетнију заштиту усева и плодова, али и животиња и пољопривредне механизације.
Поводом отварања 89. међународног пољопривредног сајма, Франческо Маши, председник Извршног одбора ДДОР осигурања, изјавио је: „Како смо сведоци великог утицаја климатских промена на пољопривредну производњу, а тиме и на читаву прехрамбену индустрију, остајемо снажно посвећени заштити животне средине и борби против климатских промена, које имају огроман утицај на неповољне временске услове и природне катастрофе. Због тога је за ДДОР и Unipol, нашу матичну групацију,један од циљева за постизање Агенде 2030, између осталог, и циљ 13 – Акција за климу.

Илустрација: Лазар Богдановић, директор Сектора за осигурање пољопривреде ДДОР осигурања

 

Као осигуравачи, увек смо штитили наше клијенте од ових ризика и постаје нам јасно да су традиционалнеанализе застареле.Због тога морамо да развијемо нове и софистицираније моделе предвиђања који могу да дефинишу нове сценарије вероватноће, омогућавајући нам да квалитетно предвидимо одређене ризике и трендове. На основу традиције и искуства ДДОР-а и наше Unipol групе, уверени смо да ћемо наставити да пружамо клијентима адекватну заштиту њихове имовине и вредности.“
„Осигуране површине у Србији су на нивоу од 12-15%, а у Војводини од 15-18% укупних обрадивих
површина. У поређењу са Европом, можемо да кажемо да је наше тржиште у развојној фази. Узимајући у обзир климатске промене које нас не штеде у последњим годинама, као и подршку државе кроз субвенције, намеће се констатација да је осигурање у пољопривреди није трошак него инвестиција која ће се кад-тад исплатити. Компанија ДДОР осигурање већ 75 година слови за партнера пољопривредних произвођача, али и свих других учесника у агро ланцу.Наша платформа ДДОР ТЕРРА се успешно користи више од годину дана, а наши корисници све више препознају значај могућности пријаве штета са својих њива и воћњака.Наравно,млађа генерација пољопривредника је брже и лакше усвојила апликацију,више је користи, па чак је и препоручује својим пријатељима и колегама. Значајно је истаћи да DDOR TERRA јесте бесплатна за све клијенте са полисом осигурања усева и плодова уговорену код ДДОР-а.

Илустрација: Посетиоци су са пажњом пратили излагање

Подршка СУМП и њиховим активностима постала је већ уобичајена за нас, а партнерство природно јер искрено верујемо да је развој пољопривреде у будућности ослоњен на генерације које долазе и на коришћење нових техничко-технолошких решења за стицање компаративне предности како на домаћем, тако и на тржишту Европе и света,“изјавио је Лазар Богдановић, директор Сектора за осигурање пољопривреде ДДОР осигурања.
Представници ДДОР осигурања биће присутни на 89. међународном пољопривредном сајму у оквиру заједничког изложбеног простора свог дугогодишњег партнера Задружног савеза Војводине у Хали 1 и пружаће свим заинтересованим посетиоцима информације о производима и услугама осигурања у пољопривреди, али свим другим облицима обезбеђивања имовине и живота.

Да подсетимо, DDOR TERRA је јединствено технолошко решење намењено свим пољопривредним
произвођачима, који од сада могу да помоћу паметног телефона имају преглед својих активних
полиса осигурања усева и плодова, али и да брзо и лако пријаве штету која евентуално настане на
њиховом пољу или воћњаку. Апликација је развијена са Институтом БиоСенс, европским лидером у развоју агротехнолошких решења и користи најсавременије ГИС (Географски информациони систем) моделе за пријаву и процену штете употребом сателитских фотографија и напредних филтера за одабрану парцелу са осигураним усевима или плодовима,те прати њихов раст и напредак до термина за жетву.Читав апликативни систем обезбеђује јаснију процену ризика, а у случају штете прецизније квантификовање губитака. На овај начин, поред једноставности и тачности, ДДОР ТЕРРА убрзава поступак процене и ликвидације штете. Апликација је бесплатна за све осигуранике ДДОР-а са полисама које покривају њихове усеве и плодове и доступна за преузимање на Google Play продавиници.Ова иницијатива потврђује друштвену одговорност ДДОР-а као лидера у осигурању свих чланова агро-ланца уз чињеницу да је у последњих 5 година ово друштво исплатило штете у укупном износу од више од 3,2 милијарде динара.

Извор: Агрбизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар