Осигурање представља агротехничку меру за успешне произвођаче

Аутор: Gdjakovic
445 посета

Вршац је био нова локација где је АГРОПРЕСС, уз подршку ДУНАВ ОСИГУРАЊА организовао још једну у низу радионица које имају за циљ унапређење производње.

Први домаћин у овом крају кога смо посетили  је Бранислав Николин из Уљме, чија се породица бави пољопривредом 40 година. Он је овом приликом нагласио да је његова агротехничка мера, између осталог осигурање, и да  осигурава усеве већ 10 година у ДУНАВ ОСИГУРАЊУ.

 „Имамо умрежена газдинства у оквиру породице, обрађујемо 750 хектара где сејемо кукуруз, пшеницу, соју, сунцокрет и шећерну репу. Што се тиче пшенице, она је изузетна ове године са приносом око 8 тона по хектару“.  Говоривши о осигурању усева,  он каже да и даље планира да  осигурава и сматра да је велики ризик неосигурати усеве, јер је улагање велико.

Бранислав Николин

„Ове године смо имали мало штете на пшеници, видећемо до краја како ће бити. Иначе, мислим да није скупо осигурати, јер је реч  од 2000 динара по хектару,  а ми улажемо на десетине хиљада динара у производњу. Ако имамо у виду да држава даје субвенције,  ту нема дилеме. А што се тиче процене и исплате ту немам никаквих проблема, ево већ читаву деценију сам код истог осигиуравача“.

Станко Петровић, воћар из села Кусић код Беле Цркве, бави се воћарством на 5 хектара. Објашњава нам да има 2 хектара јабуке, и 3 хектара вишње, и да је реч о породичном земљишту које је било мало за ратарство, тако да су сматрали да је потребно да ово земљиште добије неку своју сврху, а не да га дају у закуп па су се одлучили да од 2015. године уложе у воћарство.

Славко Петровић и Бојан Лауш (десно)

„Немогуће је произвести било коју класу воћа ако имамо у виду временске неприлике. Зато моје засаде осигуравам код ДУНАВ ОСИГУРАЊА. Веома ми је битна ставка што уз субвенцију државе могу да рачунам на коректну и брзу исплату“ поручио је Петровић и објаснио своју тврдњу:

 „Уколико имамо процену у вагонима помножену са ценом можете лако закључити да је трошак осигурања 7% од свих трошкова односно улагања, уз то имамо и поврат од државе, по мени то треба да буде обавезна ставка“ закључује Слободан Петровић кога смо срели у воћњаку где приводи крају бербу вишања.

Према речима Бојана Лауша, шефа пословнице Компаније „Дунав осигурање“ у Вршцу на територији коју покрива Општина Вршац оквирно има 55.000 хектара обрадивог земљишта, то јест ораница. Компанија „Дунав осигурање од укупне обрадиве површине осигурањем покрива око 10.000  хектара, односно  између 15% и 18%.

Културе које се претежно узгајају у Банату, а самим тим и најчешће осигуравају јесу меркантилни кукуруз, меркантилни сунцокрет и пшеница. У нешто мањој количини су заступљене меркантилна соја, уљана репица и остале културе.

„Пословница Вршац забележила је у 2021. години раст у продаји када је осигурање усева и плодова у питању за више од 8.000.000 динара у односу на 2019. и 2020. годину, што је резултат пре свега поверења осигураника у нашу компанију, али и ангажовања свих запослених на пословима продаје осигурања, сталне присутности на терену и добре комуникације са осигураницима који из године у годину исказују све више поверења, рекао је Лауш, и додао да је у прошлој години износ ликвидираних и исплаћених штета на конто осигурања усева и плодова, само када је пословница Вршац у питању, износио више од 16.000.000 динара.

Бојан Лауш, шеф пословнице ДУНАВ ОСИГУРАЊ-а у Вршцу

Колико заиста кошта осигурање?

За осигурање једног хектара кукуруза, са приносом од 10 тона и ценом од 19 динара, осигураник треба да издвоји 2.400 динара.

За осигурање једног хектара сунцокрета са приносом од 4 тоне и ценом од 45 динара, потребно је платити премију у износу од 2.960 динара, док је за 8 тона пшенице по цени од 21 динар по килограму потребно платити премију осигурања у износу од 2.380 динара.

Оно што је битно, јесте да се плаћање врши у више рата, тј. осигураник приликом закључивања полисе осигурања плаћа само прву рату у износу од 5% , док преостали део премије плаћа тек након скидања усева, или плодова.

Такође, субвенције Министарства пољопривреде, као подстицај за осигурање пољопривредне производње у виду поврата 40% средстава, је још један битан елемент у ширењу свести и пружању подршке осигураницима. У појединим регионима као што су Шумадијски, Подунаски, Златиборски, Моравички и Мачвански субвенција државе износи 70%.

Један од примера добре праксе када је осигурање усева и плодова у питању јесу и наши дугогодишњи осигураници Бранислав Николин из Уљме и Станко Петровић из Беле Цркве.

Бранислав у нашој компанији осигурава око 800 хектара под усевима, док Станко осигурава око 4 хектара воћњака.

Сведоци смо све израженијих климатских променама, екстремних падавина и временских непогода, које задају све веће проблеме пољопривредним произвођачима. Једина права заштита усева и плодова на отвореном управо је инвестирање у осигурање производње.

Фото: Александар Мијатовић, забрањено преузимање без сагласности аутора

Srodni tekstovi

Оставите коментар