Крупањ улаже у пољопривреду и сеоски туризам али и осигурање домаћинстава

Аутор: Gdjakovic
407 посета

Компанија „Дунав осигурање„ у првих осам месеци ове године на подручју Подриња и Рађевине, односно општина Лозница, Крупањ, Љубовија и Мали Зворник, забележила је раст укупне премије од 10 одсто у односу на исти период прошле године, истакнуто је данас на последњој у овогодишњем циклусу радионица, које „Дунав осигурање“ организује у сарадњи са “Агропрес-ом“. То је, како су поручили учесници радионице, последица раста премије осигурања и поверења које грађани имају у лидера у осигурању у области пољопривреде. Породица Деспић из села Церова у општини Крупањ већ осам година осигурава део својих пољопривредних производа у „Дунав осигурању“, а за њом је истим путем кренуло још 14 домаћинстава из овог села.

Ове године род малине, шљиве и купине није задовољио очекивања пољопривредника, а град и олујни ветрови утицали су да и слабији приноси буду готово преполовљени. “Малина и купина су нам били осигурани, па ћемо претрпљну штету моћи да надокнадимо, а жалимо што нисмо осигурали и шљиву, што следеће године нећемо пропустити да урадимо. Наша полиса је урађена у вредности 300.000 динара, а погодност је у чињеници да од те суме само 20 одсто иде на наш терет, док држава преко регресирања премија покрива 40 процената осигурања, колико нам помаже и општина Крупањ“, каже Филип Деспић из Церове, уз напомену да је „Дунав осигурање“ незаобилазан фактор у нестабилним климатским условима којим је ово подручје склоно.

О развоју и мотивацији грађана да се баве пољопривредом сведочи и податак да је општина Крупањ ове године из буџета определила 25 милиона динара за пољопривреду, што кроз субвенције, што кроз друге видове помоћи Рађевцима, а то житељима овог дела Србије пуно значи, јер на подручју са нешто мање од 17.000 становника општине постоји чак 2.800 пољопривредних газдинстава.

“Све више наших суграђана одлучује се за бављење пољопривредом, чак и оних који не живе на селу. Неке подстицајне мере спроводимо заједно са државом, трудимо се да људима објаснимо колико је важно да осигурају и да заштите своје усеве и производе, јер на тај начин имамо могућност да им највише помогнемо и да им покријемо готово читав износ полисе“, истиче председник општине Крупањ Иван Исаиловић.

Иначе, у Крупњу са поносом истичу и кандидатуру за улазак у Гинисову књигу рекорда по најдужој пијаци на свету, пошто је досадашњи рекордер, истанбулски Базар, дугачак 80 километара, док Рађевци имају 300 километара бициклистичких стаза које се простиру уз 2.800 пољопривредних газдинстава, на којима је, уз помоћ инсталиране апликације, могуће купити неки од пољопривредних производа. У овој општини од прошле године субвенционише се и проширење и изградња нових смештајних капацитета за боравак туриста, који се све чешће одлучују за долазак у Крупањ, било да је реч о спортским екипама или другим организованим групама, па је са некадашњих 500 лежајева понуда повећана за још 150 кревета, а ни то још увек не задовољава потребе гостију.

 

Директор филијале „Дунав осигурања“ у Лозници Милан Савић истиче да ова компанија прати пулс општине Крупањ, као и осталих општина на територији Рађевине и Подриња за које је надлежна, и да остварујеодличну обострану сарадњу, чак и кад, као ове године, исплаћена сума за претрпљену штету у крупањској општини износи 3.600.000 динара, док је за око 30 полиса уговорено око 3.000.000 динара, што значи да је осигуравајућа кућа у минусу од 600.000 динара. “Пољопривредници нам се све више обраћају за осигурање јер имају поверење у Дунав, али и даље је у великој мери присутно и заступање става „неће баш мене“.

Анализе ресорног министарства показују да је 12 одсто пољопривредних индивидуалних газдинстава покривено осигурањем у Србији, а „Дунав осигурање“ има учешће од седам одсто. Напоменуо бих да, када је реч о осигурању, грађани практично у тренутку плаћања сносе свега пет одсто од укупне суме, што је обавезни порез, док се остатак до 20 процената, колико је учешће домаћина, плаћа тек након откупа, односно до 31. октобра ове године. Тако, примера ради, када се одузму делови које покривају држава и општина, пољопривредник за осигурање по тони малине плаћа свега 6.824 динара“, истиче Милан Савић.

Srodni tekstovi

Оставите коментар