Добар модел субвенционисања је осигурање пољопривредне производње

Аутор: Gdjakovic
240 посета

НОВИ САД, 23. септембар (Тањуг) – Бележимо напредак, јер је из годину у годину број осигураних газдинстава све већи, рекао је данас државни секретар у Министарству пољопривреде Жељко Радошевић, а Вељко Нинић из Генерали осигурања оценио да је субвенционисање финасирања производње уз гратис полису одличан модел за стабилност у производњи.

Генерали осигурање Србија партнер је Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде од самог почетка увођења субвенционисаних кредита за набавку стоке које је почело 2011. и траје до данас, речено је данас на Пољопривредном сајму у Новиом Саду. Нинић каже и да држава поред повољне камате која је између 1 и 3 одсто даје и гратис осигурање.

„Сматрамо да је овако конципирано субвенционисање финансирања производње уз гратис полису одличан модел који ствара стабилност у производњи и једнако штити интересе и државе и банке и што је најважније пољопривредника. Генерали осигурање је током ових година осигурало преко 4500 кредита са купљених око 350 000 грла стоке. Вредност те производње се процењује на 14 милијарди динара, а исплатило је штете од око 330 милиона динара“, рекао је Нинић.

Радошевић је нагласио да је пољопривреда у Србији важна привредна грана и зато заслижује пуну подршку, те се кроз субвенције министарство труди да помогне пољопривредницима. „Министарство кроз субвенције подржава осигурање како биљака и животиња тако и плодова. На том послу морамо заједно радити са осигуравајућим кућама и објашњавати потребу осигурања у пољопривреди и на тај начин директо смањимо ризике. Овакви кредити представљају први избор пољопривредника, а током година жнацај осигурања је жначајно порастао и представља значајан фактор у одабиру кредитне линије.

Srodni tekstovi

Оставите коментар