Дигитализација током пандемије убрзава поступак исплате штета у пољопривреди

Аутор: Gdjakovic
434 посета

Апликација ДДОР ТЕРРА представљена у просторијама Развојне агенције Војводине

Пратец́и трендове како дигиталних навика корисника, тако и повец́аног ризика од штета у пољопривреди изазваних природним катастрофама, ДДОР осигурање је у сарадњи са БиоСенс институтом развило посебну мобилну апликацију DDOR TERRA. Ова платформа ц́е пољопривредним произвођачима омогуц́ити пријаву штета одмах по нежељеном догађају и то са њихове њиве или из воћњака. На овај начин, уз дигитализацију, поступак процене штета биц́е бржи, једноставнији и ефикаснији, а произвођачи ц́е брже моц́и да наставе са радом. Апликација ц́е бити бесплатна за све осигуранике ДДОР-а, са полисама које покривају њихове усеве и плодове и доступна за преузимање на Google Play продавници. Ова иницијатива потврђује друштвену одговорност ДДОР-а као лидера у осигурању свих чланова агро-ланца, уз чињеницу да је у последњих 10 година ово друштво исплатило штете у укупном износу од 5 милијарди динара.
„ДДОР ТЕРРА представља још један корак у значајном процесу наше дигитализације, чији је циљ унапређење квалитета услуга које пружамо нашим клијентима. Као водец́а компанија, заиста верујемо у иновације које омогуц́авају брже, лакше и транспарентније пружање услуга осигурања. Наша мисија је стварање сигурнијег и безбеднијег одрживог окружења, а исплата штета је наш разлог постојања. Искрено верујемо да осигурање у пољопривреди омогуц́ава одрживост локалних малих и средњих фарми, јер ублажава екстремне ефекте утицаја лошег времена на породична газдинства. Овај пројекат је најава дигиталне трансформације која би требало да покрене позитивни талас промене и веће употребе технологије у традиционалној индустрији попут пољопривреде. Према томе, процес дигитализације у агробизнису може и треба да има исти утицај као што га има „индустрија 4.0“ у производној индустрији са великим потенцијалом за сарадњу између државе и других учесника тржишту. Циљ свих би требало да буде побољшање ефикасности и оснаживање пољопривредне индустрије са стратешким утицајем на пословање, али и на квалитет живота свих грађана. ДДОР ТЕРРА је пример изузетне нове вредности коју су заједнички створили бизнис и водец́и институт за дигитализацију у пољопривреди – Биосенсе. Постигли смо циљ – бољу услугу и доступније осигурање за кориснике. Наставићемо да унапређујемо ову платформу како бисмо обезбедили правовремене информације за исправно доношење одлука сваког пољопривредника. На овом путу даљег развоја, рачунамо на знање и искуство БиоСенс-а као и на активно учешће државних институција,“ изјавио је Гиоргио Марцхегиани, председник Извршног одбора ДДОР осигурања.
“Подаци су нафта новог доба, који дају нову енергију за глобални развој. Дигитализација прожима све делове друштва и привреде, а потеницијали примене информационих технологија у пољопривреди су у највећој мери још увек неискоришћени. Институт БиоСенс, као једна од значајних истраживачких институција у Европи и регионални лидер процеса дигитализације пољопривреде, снажно подржава учешће компанија у овом процесу кроз стратешка партнерства са Институтом. ДДОР као једна од водећих осигуравајућих компанија у Србији са традициноалним присуством у домену пољопривреде, препознала је важност овог процеса и кроз пионирски пројекат дигитализације осигурања у пољопривреди ДДОР ТЕРРА, направила значајан продор у области дигитализације процеса осигурања у пољопривреди,” изјавио је Професор др Владимир Црнојевић, директор Института БиоСенс и додао: “Кроз дигиталну платформу за осигурање усева ДДОР ТЕРРА, процес осигурања добија потпуно нову димензију. Транспаретност, брзина комуникације, активно учешће пољопривредника у процесу обраде штета и ефикасност читавог система мењају концепт осигурања и окрећу га ка будућности. Овај пројекат представља значајне кораке на дугом путу дигиталне трансформације пољопривреде. Пионирски подухват који су заједнички реализовали ДДОР и БиоСенс има велики потенцијал да убрза процес дигитализације и буде узор осталим актерима у области пољопривреде да храбрије прихвате изазове које будућност доноси.”


„Покрајинска влада наставиће да подржава све пројекте надлежних секретаријата и развојних института који имају циљ да подрже и заштите пољопривредна газдинства од елементарних непогода најсавременијом опремом“, изјвио је председник Покрајинске владе Игор Мировић.
ДДОР ТЕРРА је јединствено технолошко решење намењено свим пољопривредним произвођачима који од сада могу да на свом паметном телефону имају преглед својих активних полиса осигурања усева и плодова, али и да брзо и лако пријаве штету на свом пољу или воц́њаку. Апликација је развијена са Институтом БиоСенс, европским лидером у развоју агротехнолошких решења и користи најсавременије ГИС (Географски информациони систем) моделе за пријаву и процену штете употребом сателитских фотографија и напредних филтера за одабрану парцелу са осигураним усевима или плодовима, те прати њихов раст и напредак до термина за жетву. Читав апликативни систем обезбеђује јаснију процену ризика, а у случају штете прецизније квантификовање губитака. На овај начин, поред брзине и тачности, ДДОР ТЕРРА убрзава поступак процене и ликвидације штете.

Srodni tekstovi

Оставите коментар