Воћари Књажевца не желе да ризикују свој труд, користе све расположиве мере

Аутор: Gdjakovic
317 посета

На подручју Књажевачке општине одржана је још једна у низу радионица у оквиру промоције осигурања пољопривреде и то не случајно јер је та локална самоуправа изразито воћарски крај због дугогодишње традиције у подизању засада воћа, првенствено вишања, шљива и нешто мање јабука, кајсија и осталог воћа.

Милош Павловић и његов нешто старији колега Мирко Стоиљковић, пољопривредници су из Књажевца. Различитог су узраста, али се годинама баве воћарством. Милош са 12так хектара је прошле године убрао између 12 до 15 тона вишања. Цена по килограму је у просеку била између 48 И 50 динара. Како кажу, због променљиве И често непогодне климе без редовног годишњег осигурања ни он ни Стоиљковић не би могли да се изборе са производњом И пласирањем производа.

„Осигуравам сваке године, јер последњих 6 – 7 година имам пуно пролећних мразова на самом цветањњу“ рекао је овом приликом Милош Павловић.

Марко Стоиљковић има велико искуство у осигирању: „Већ 24 године редовно осигуравам своје засаде искључиво код Дунав осигурања. То је кућа у коју имам поверење“.

Намера нам је да се свест о неопходности осигурања усева и плодова подигне на виши ниво и да пољопривредни произвођачи схвате да је улагање у осигурање добра инвестиција у сигурност, а не додатни трошак. То је истакла Светлана Душеновић, директорка Главне филијале у Зајечару компаније Дунав осигурање.

Сведоци смо последњих година да су временске непогоде веома честе и да заиста сви који се баве пољопривредном производњом морају да размишљају како да на прави начин заштите своја улагања од већих губитака који не зависе од њих. Континуирано радимо на промоцији осигурања, у чему имамо свесрдну помоћ градске власти у Књажевцу, као и саветодавне службе у области пољопривреде, који су у најближем контакту са свим пољопривредним произвођачима.  Доказ да се иде у добром смеру најбоље илуструје податак  да се из године у годину  портфељ осигураних култура повећава. У  у 2022. години забележен је раст од 157 одсто у односу на 2021. годину, од чега је 60 одсто осигураних култура на територији општине Књажевац.

Главна филијала  „Дунав осигурања“ Зајечар  послује на подручју  Зајечарског и Борског округа, на територијама општина Бор, Књажевац, Неготин, Кладово, Мајданпек, Бољевац, Зајечар, а делимично и на територији општине Сокобања, заједно са ГФО Ниш.

На радионици, једној у низу, које се континурирано одржавају више од деценије она је истакла.

Многи пољопривредници не знају колико је потребно издвојити за осигурање,  па бих навела пример висине  премије за осигурање засада вишње на површини од једног хектара, од основних ризика (град, гром, пожар), са приносом од 10 тона по хектару, који износи  36.036 динара. С обзиром на то да надлежно Министарство регресира 40 одсто премије,  пољопривредника осигурање овог засада кошта само 21.621 динара. Сума осигурања за овај износ премије је 500.000 динара. То је  максималан износ који се исплаћује осигуранику у случају настанка штетног догађаја. Што се тиче шљиве, премија за осигурани хектар засада са приносом од 30 тона по хектару износи 43.243 динара. По регресирању  од 40 одсто, осигураника ова полиса  кошта 25.945  динара. Сума осигурања у овом случају износи 600.000 динара. Препорука је да, поред основних ризика, полисом буду обухваћени и допунски ризици, као што је  пролећни мраз, јер је то веома известан ризик и углавном задаје велику бригу свим воћарима.

Општина Књажевац је у Србији препозната као једна од водећих у развоју пољопривреде. Осим тога, та локална самоуправа планира И субвенције за грађанство у бројним секторима осигурања, истиче Саша Петровић, помоћник председника општине.

Планирамо и субвенције за грађане у смислу субвенција осигурања личне имовине, пре свега од пожара.

Сви који су заинтересовани да сазнају нешто више о осигурању, имају недоумицу или желе да ураде обрачун премије, могу нам се обратити телефонским путем, имејлом или директно у пословницама Компаније. Излазимо у сусрет потребама наших осигураника, и важно нам је њихово мишљење. Осигураници су нам на првом месту, поручују из компаније Дунав осигурање.

Srodni tekstovi

Оставите коментар