Будите безбрижни од сетве до жетве

Аутор: Gdjakovic
741 посета

У Компанији „Дунав осигурање“ месец мај је и ове године у знаку пољопривреде и пољопривредника. Под слоганом „Будите безбрижни од сетве до жетве“, мајска кампања „Дунава“ усмерена је ка носиоцима пољопривредних газдинстава и доноси 10% попуста на висину премије при закључивању полиса за осигурање усева, плодова и животиња, и 15% попуста на висину премије за осигурање усева и плодова, уз осигурање од суше, на територији АП Војводине. Попусти се примењују на свим продајним местима Компаније, а намењени су физичким и правним лицима.


„Заштитите своја добра на време јер сав уложени новац и труд може да вам нестане за десетак минута“, поручује један од власника фирме „Либела продукт“ Змајево Момчило Прелевић. Његова фирма бави се уговарањем производње и чувањем пољопривредних производа. „Либела продукт“ у свом систему располаже најсавременијим силосима за складиштење усева у Куцури, Житишту и Орахову, и запошљава 22 радника, а могу да се похвале и са неколико хиљада коопераната. Поред тога, најсавременијом механизацијом у свом власништву обрађују око сто хектара земље. Сву своју производњу, земљу, објекте, опрему, па све до возила, већ двадесет година осигуравају у „Дунав осигурању“. До сада нису имали веће штете, али и поред тога ништа не би мењали, остају верни највећој осигуравајућој кући у земљи, појашњава Прелевић.


„По неком мом сазнању, ми у земљи немамо осигурано ни 5 % пољопривредних површина, а осигурање никад није било јефтиније него што је сада. Мислим да људи умногоме греше што се не осигуравају, то је моје мишљење. Они за десетак минута могу да изгубе све што су уложили за годину дана, а могу и нама да направе штету, као и другима уколико дође до штете, јер они нису спремни да надокнаде трошкове репроматеријала, који нису мали“, истиче Прелевић.


Према речима државног секретара Дарка Божића, Министарство пољопривреде одваја знатна средства за субвенције осигурања, од 40 % до 70% неповратних средстава, ко се одлучи за противградну заштиту и за осигурање својих усева, рецимо од суше. И то је један од врло битних аспеката у примарној пољопривредној производњи да оно што пољопривредни произвођач произведе буде заштићено и да он то на крају и наплати.


„Дунав осигурање“, у сарадњи са Удружењем Агропресс, редовно организује радионице у којима се разговара о стручним темама, пре свега о значају осигурања пољопривредне производње. Ове године због пандемије нису били могући већи скупови, али је зато организован велики број сусрета и посета пољопривредника на газдинствима и пољима, тако да нису остали ускраћени за важне информације.


Владимир Сабо Дајко, пољопривредник из Куцуре, своја искуства поделио је с окупљенима: „Осигуравам пшеницу. Постоје ставке од 3 т/ха, 3,5 т/ха, 4, 4,5 т/ха, све до 6т/ха, Свако може да одабере која му највише одговара, да сам процени колики принос може да очекује и на ту количину се осигура. Плаћа се тек кад се скину плодови. Није то много, то је око 100 кг/ха пшенице или сунцокрета. Сви треба да осигурају пољопривредну производњу јер тако нема штете коју не можемо да надокнадимо.“


Мајски попусти „Дунав осигурања“ за пољопривреднике

У разговору с пољопривредним произвођачима у врбаско-змајевачком атару, Наташа Новчић Зубац, директорка Филијале 2 „Дунав осигурања“ у Новом Саду, илустровала је запажање пољопривредника примерима осигурања: „Уколико је неко заинтересован да осигура кукуруз на површини од 1 ха, са очекиваним приносом од 10 т/ха и ценом од 19 дин/кг, потребно је да за осигурање издвоји 1.630 динара. Ако је то пак пшеница на површини од 1 ха са очекиваним приносом од 7 т/ха и ценом од 20 дин/кг, потребно је издвојити само 1.300 динара за осигурање. Висина премије за поменуте културе подразумева и све погодности које смо у „Дунаву“ припремили за осигуранике, као и субвенцију Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Оно што је такође важно јесте то да ову премију осигурања уз цену осигурања наши клијенти могу платити у ратама, и то 5 % одмах по закључењу полисе, а остатак тек по скидању усева. Уколико се пак определе да премију осигурања плате одједном у целости, предвидели смо додатни попуст од 10%.“


Размена искуства и знања улога је и Задружног савеза Србије, објашњава Никола Михаиловић, председник ове институције која постоји више од 126 година: „Значајно је да се чујемо, виђамо, да што већи проценат људи схвати значај осигурања и да на осигурање не гледају само као на додатни трошак, већ да га перципирају као неминовност у овим временима када смо зависни од климатских промена. Ко нема услова да ради у заштићеном простору, за њега је осигурање један од битних фактора сигурне пољопривредне производње“, каже Михаиловић и додаје: „Поготово су драгоцена искустава оних пољопривредника који су осигурани и који су, нажалост, имали неку штету, и њихово казивање кроз шта су и како прошли. То је јако значајно да бисмо подигли свест осталих пољопривредних произвођача о овој врсти заштите.“
Полиса осигурања – заштита и од суше
„У жељи да стимулише пољопривреднике да више инвестирају у производњу усева, смањујући притом ризик од губитка прихода, „Дунав осигурање“ понудило је и јединствено осигурање од недостатка влажности земљишта. Суша представља озбиљан проблем за пољопривредну производњу јер узрокује око 70 % штета на усевима и очекује се да ће, услед климатских промена, њене последице бити све озбиљније. Осигурање од суше намењено је пољопривредницима на територији Војводине, правним и физичким лицима која узгајају кукуруз, соју или шећерну репу. Полисом за осигурање од недостатка влажности земљишта (суше) те културе биће осигуране у периоду од 15. јуна до 14. августа. Максималан износ суме осигурања је 1.000 евра по хектару за пољопривредна добра под кукурузом и сојом, односно 2.000 евра по хектару за шећерну репу.

Agricultural plants on field with green forest


Једна од највећих предности осигурања од суше јесте једноставност уговарања, јер је процес дигитализован и нема прегледа предмета осигурања. Та услуга се базира на утврђивању накнаде штете применом индекса недостатка влажности земљишта, чиме се осигураницима омогућава транспарентност, бржа исплата и једноставна мерљивост. Пољопривредници који током предстојеће летње сезоне желе да заштите усеве од недостатка влажности земљишта могу то учинити најкасније до 1. јуна“, рекла је Наташа Новчић, директорка Филијале „Дунав осигурања“ 2 Нови Сад.
Детаљне информације о понуди грађани могу добити на више од 600 продајних места „Дунав осигурања“ или бесплатним позивањем Контакт центра Компаније на број 0800 386 286, путем имејла контактцентар@дунав.цом, као и на интернет адреси www.дунав.цом.

Srodni tekstovi

Оставите коментар