Органела: Извор здраве хране

Аутор: draganadpetrovic
485 посета

Одрастао је у Београду, тј. на Врачару, где живе генерације његових предака, али стално је маштао о томе да има кућу на селу и да се бави пољопривредом. Павле Ђорђевић, је завршио пољопривредни факултет, и још у основној школи,док су писали писмене задатке из српског језика, како су провели летњи распуст, многи су писали како су провели код баке и деке брали плодове, њему је то било далеко, страно, тако да је он почео да машта да једног дана има нешто своје, да он убира плодове свога рада. Тако је и било, 2017. године, уз помоћ породице, купио је
имање површине четири хектара, у Ваљевској Каменици, са две куће, шталом и два бунара. Уследило је реновирање.
Прво је кренуо сам, а касније окупивши своје пријатеље и колеге са факултета, настао је тим од њих шесторо младих
људи решило је да тржишту понуди нешто ново, све здраво и органско.
„Органелу“ чини тим младих људи, Марија Павићевић је из Београда, Милош Јовић из Куршумлије, нас двојица смо завршили факултет заједно. Предраг Миловановић је из Ваљева, а Теодора Тасић из Бора-Јагодине-Београда. Ми смо
“Органела”, прича Павле.

Илустрација: Све је од органског воћа и поврћа

Прво су засадили јагоде. Све је органско, не прскамо воће апсолутно ни са чим. Ми смо посејали, а оно шта роди – родило је. Увек нам је квалитет био испред квантитета.Наш род јесте мањи јер не користимо никакву прихрану,
али зато они плодови који остану, феноменалног су укуса.Пронашли смо своје тржиште, и већ у старту организовали онлајн поручивање и кућну доставу, што се показало као пун погодак. Све што произведемо, то и продамо“, прича нам Павле.Поред јагода, на њиви ових вредних људи, своје место су пронашле купине, јабуке, шљиве,парадајз,ротквице, зелена салата и краставац. Праве разне сокове, потаже, намазе.
Врло лако се осети разлика између домаћег јајета и јајета кокошке која живи у кавезу и једе концентрат. Гаје и спанаћ,блитву, першун, руколу, кромпир, цвеклу, шаргарепу,рен, парадајз, краставце, лубенице, шљиве… Коприва је специјални производ и од ње правимо чорбу и у теглама доносимо на кућну адресу, као и обарене пакетиће врхова
коприве. Ту су и чајеви од раставића, дивље нане, матичњака.Посебно смо поносни на наш ЗЕН, производ од зеленог
парадајза, сенфа и рена који правимо по старом рецепту из села – откривају нам Милош и Павле.

Илустрација: Стекли су поверење купаца

Њих карактерише транспарентна производња, људи могу да дођу на њихово имање и да сами беру,да пробају врата су за све отворена, пролази доста људи кроз њихову башту,што је јако важно за органску производњи, где сертификатније једимо мерило поверењеа, јер сам купац мора да створи поверење, ако је све транспарентно.
Ове године су покренули пројекат ,, Башта може свашта”. На хектар имања, заједно са волонтерима гаје воће и поврће и све из те баште иде за децу Националног удружења родитеља деце оболеле од рака (Нурдор). Та храна им пуно значи, за њихово оздрављење. На сајту ORGANELA.RS. могу се наручити њихови производи, они их уберу и доставе на кућну адресу.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар