Опрез са продајом стоке, вребају опасни преваранти

Аутор: draganadpetrovic
423 посета

Полиција покушава да уђе у траг лажном трговцу који је преварио неколико сточара у околини Младеновца за вишемилионску своту. Када је решио да прода три бика, Милош Јанковић из Кораћице код Младеновца поставио је оглас на интернет. Убрзо се јавио купац са одличном понудом, а договор је био да износ од милион и седамсто хиљада динара уплати на рачун.Међутим, након што је купац, за ког се испоставило да је преварант, камионом одвезао стоку, породици Јанковић остала је празна штала, али и новчаник.

„Нисам хтео да му дозволим да оде док уплата не легне, после неких пола сата седења, показао ми је поруку из своје банке да је уплата пребачена на мој рачун. Проверавам поруку, стварно је тако, писало је и мој број рачуна, име, презиме, све, све. Након тога ми показује извештај са мејла да је трансакција обављена, али у међувремену зове књиговођу и каже да не може бити новац данас зато што је већ касно, било је око пет часова поподне, него да ће бити сутра зато што је велика сума новца. У питању је било 1.700.000 динара. Након тога гаси телефон, нисам имао више никакав контакт са њим, а паре наравно нису легле,“ наводи преварени Милош Јанковић.

Без новца, четири бика и краве остао је и Милошев стриц, Горан.

„Ово ми се није десило никад, а бавимо се пољопривредом, од кад сам дете био и отац ми се бавио пољопривредом, никада нам се ово није десило. Продавао сам и раније накупцима, пазарцима разним, увек су нам плаћали, и на рачун“, каже Горан Јанковић.

Илустрација: Милош Јанковић је остао из без стоке и без новца

Случај су пријавили полицији у Младеновцу. На питање докле се стигло са истрагом, из Основног јавног тужилаштва у Младеновцу добили смо писани одговор да је у току преткривични поступак, односно да се проверавају наводи кривичне пријаве против НН извршилаца.

У Привредној комори Србије кажу да трговину животињама контролише Управа за ветерину. Сваку животињу која се превози на другу територију мора да прати одговарајућа документација.

„Мали произвођачи, наши фармери често пођу за понуђеном вишом ценом за своју стоку и у тренутку када желе да реше све то јер је стока стигла за економско искоришћавање дешавају се такве ствари. То не треба да буде пракса, фармери треба да се договарају са кланицама, са откупљивачима који су озваничени и да на тај начин себе заштите у том материјалном и финансијском смислу“, објашњава Ненад Будиновић из Привредне коморе Србије.

Илустрација: Преварен је и Милошев стриц Горан који је остао и без бикова и краве

Проблем је у томе што кланице ретко откупљују само неколико грла. Решење за мале пољопривредне произвођаче је да се удруже у задруге и на тај начин побољшају своју позицију на тржишту или да буду изузетно опрезни и послују само са провереним откупљивачима.

Извор:https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/5073283/jankovic-stala-novcanik.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

4 коментари

Miroslav 30. децембар 2022. - 12:12

Tri bika, 1.7miliona dinara?! Pa koliko taj bik kosta. Meni ovo vise lici na pricu „dajte i za manje para ali proverenim nakupcima“.
Zao mi je mojih kolega stocara, ali prica ne uliva poverenje, nije ni cudo sto nas ovi iz ministarstva drze kao „nepismene“ cobane.
I kako NN lice, zar nije radjena papurologija kod veterinara? Broj kamiona, novo gazdinstvo, dezinfekcija jer po proci kupac nije bas komsija, i sad ispada da su i domacini u prekrsaju.
Nacice ga basa policija ne brinite, ali daj Boze da nadju i klanicu gde je stoka zavrsila, jer iz prikazanog legalnog posla nije bilo, tako da ni klanica ne bi smela da primi grla, niti vet. da overi papire. Veliko klupko.

Одговори
Goran 31. децембар 2022. - 12:57

Ovaj rešio da proda bikove po 7 8 evra ko kg zive vagei da naplati. A ja pre 10 dana prodao po 3 evra jedva jedva

Одговори
Marko 30. децембар 2022. - 15:32

Rešenje je da se policija i društvo maksimalno angažuje i pronađe počinioce i da iste kazni maksimalnom kaznom za učinjeno krivično delo.

Одговори
Vladimir Komarlević 30. децембар 2022. - 16:22

Niusu problem lažni nakupci već lažno ministarstvo lažne države Srbije koje nije uplatilo obećane subvencije za bikove

Одговори

Оставите коментар