Од лудаје направио озбиљан бизнис

Аутор: draganadpetrovic
395 посета

Тиква, бундева, дулек, кабак… а у Кикинди и лудаја и тамбурица, много је назива за ову хранљиву биљку пристиглу из Америке, али која се лепо одомаћила у Србији. Толико да се сада може сматрати и српским брендом, поготово у Кикинди, коју сматрају овдашњом „Престоницом лудаје“, каже репортажа АгроТВ.

А престоница је не зашто што се ту ради о нечему луцкастом, већ се ради о озбиљном бизнису са лудајом, популарном сортом бундеве од које се праве укусна јела и посластице.

За то је заслужан и Владимир Крстоношић, један од најбољих произвођача овог воћа (да, бундева је воће јер има семенке, као и парадајз и паприка) у овом крају.

– Прво смо били потрошачи, а онда су дошла деца и почели смо да размишљамо о квалитетној и здравој храни па смо решили да од бундеве направимо и нешто више од једноставног додатка јелу. Тако су настали наши производи осам врста хладно цеђених уља и две врсте биљног путера – објашњава Крстоношић. Тако је Владимир решио да искористи што више од то „мало земље што имамо“, и да се од војвођанске земље добију вредни финални производи а не само јефтино жито.

– Тамбурица, мускатна тиква за јело из Кикинде, једно од два најосунчанија града у Србији, садржи и до 3,8 уместо уобичајених 2,5 одсто шећера. Због тога је и наша лудаја, или кикиндска тиква посебно истакнута. И њено семе се може користити за добијање хладно цеђеног уља, али се од уљане тикве голице добија, наравно, више – истиче Владимир. Крстоношић каже да је њему циља да се у Србији људе хране здраво а да потом у томе и његова фирма има посао и зараду. Овај бизнис је важан и за Кикинду, јер подржава „кикиндску лудају“ као важан локални бренд.

– Да се разумемо, ми узгајамо и уљани лан, и сунцокрет, чак и кикирики али лудаја је оно чиме промовишемо Кикинду. То је само једна од производа које Србија може да произведе, а за које се може рећи да су „светски Бр.1“ у својој класи. Пре свега ту мислим да храну, јер ту смо богом дани климом, али можемо и у много чему другом – напомиње Владимир. Бундевино уље има велики проценат мононезасићених (омега 9) и полинезасићених (омега 3 и омега 6) масних киселина , аминокиселина и минерала, укупно више од 50 макроелемената, тако да је здравствени бенефит неупитан.

Илустрација: Бундева је изузетно здрава а прерада доноси добар приход

А када имате овако разноврсан и квалитетан производ, као што је уље од бундеве, онда имате квалитетан састојак исхране који се може уклопити у свако јело – од меса до кромпир салате, чак посластица.

– Нас су муштерије из Београда подучиле да бундевино уље може као прелив и на сладолед од ваниле. Нисмо могли да верујемо али када пробате схватите да су у праву – каже Владимир Крстоношић за АгроТВ.

Нешто у млин а нешто у пресу

Процедура добијања уља и путера од тикве је прилично једноставна – зрела тиква се расече, вакуумом се усисају семенке, мешачем се отресу остаци меса“, испира се и суши у електричној или гасној сушари. Код добијања путера семе се загрева да би било полупечено а код уља нема загревања.
Семе се затим меље да би се добила паста за путер која потом одмах може у теглице. Код хладно пресованих уља се након завршетка цеђења у преси мора чекати 15 дана природног, гравитационог таложења.

Извор: https://24sedam.rs/biznis/agrar/189250/kikinda-biznis-od-ludaje-ulja-za-jelo-i-puter-od-bundeve/vest

Srodni tekstovi

Оставите коментар