Од када и како до јефтинијег горива за пољопривреднике?

Аутор: Gdjakovic
769 посета

Пољопривредници задовољни

Пољопривредник Саша Атанасковић из Турије казао је за „Дневник„ да је акциза од око 14 динара по литру за дизел гориво за ратаре прихватљива јер ће имати јефтиније гориво, који представља значајну ставку у трошковима пољопривредне производње . – Земљорадници с агро картицама сада точе дизел гориво на НИС-овим пумпама по 179 динара за литар док је тренутно дизел 204 динара, што значи да је за нас гориво тренутно јефтиније 25 динара, а од Нове године добићемо поврат 50 динара, што је дупло, под условом да акцизе на дизел држава не повећа.

Ипак, подвукао је Атанасковић, најбоље би било да пољопривредници уопште не плаћају акцизе на гориво јер се та врста дажбине на гориво за пољопривредну производњу не  наплаћује нигде у околним земљама, а ни шире.

Од следеће године паори ће точити гориво за своју механизацију по цени која ће бити за 50 динара нижа од тржишне.
Тачније, пољопривредници ће од Нове године плаћати дизел гориво јефтиније пошто ће акциза на дизел гориво које се користи за пољопривредне сврхе бити 14,24 динара по литру, наравно, уколико докажу да им гориво треба за обраду њива и остваре право на то – појаснио је за „Дневник„ генерални секретар Удружења нафтних компанија Сребије Томислав Мићовић.   Како је наведено у предлогу Закона о измени Закона о акцизама који је објављен на сајту Парламента, акцизе на моторна горива би требало да се повећају за осам одсто

– Акциза на дизел гориво би од 1. октобра требало да износи 64,24 динара по литру, а од 1. јануара 2024. акциза на дизел гориво које се користи у пољопривредне сврхе биће 14,24 динара по литру, што значи да ће они који купе дизел гориво од 2024. године и остваре то право, моћи након доказивања намене потрошње да остваре рефакцију – поврат од 50 динара по литру. Министарства пољопривреде и финансија ће до тада дефинисати услове и процедуру за коршћење тог права – истакао је Мићовић.

14,24 динара акциза на дизел гориво за пољопривреднике

Јефтинији дизел је резултат договора представника пољопривредних удружења и Министарства пољопривреде и финансија од пре неколико месеци.

64,24 динара од 1. октобра акциза на дизел гориво за аутомобиле

Захтев за дизелом без акциза, подсећамо, дуго је био на списку пољопривредних удружења, а према достигнутом договору, кажу из Иницијативе за спас пољопривреде Србије, право на то гориво под тим условима требало би да добију сви пољопривредници без обзира на то да ли су ратари, повртари или воћари. Сви би требало да остваре право по стотину литара дизел горива по хектару за све површине уписане у регистар пољопривредних газдинстава – речено је „Дневнику„ у Иницијативи за спас пољопрвреде Србије.

– Пољопривредна удружења су тражила да директно на пумпама могу да купују дизел гориво с ПДВ-ом, али без акциза и да се о томе успостави одмах на пумпама контрола, па нисмо задовљно садашњим решењем – навели су у Иницијативи за спас пољопривреде Србије. – Преостаје нам зато да са представницима државе постигнемо договор да у што краћем року добијемо назад 50 динара по литру и залажемо се и даље да и овдашњи пољопривредници, као и други земљорадници у окружењу, могу да купују гориво без акциза.

З. Делић

Извор:

https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/paori-ce-tociti-jeftiniji-dizel-evo-za-koliko-i-od-kada-06-09-2023

Srodni tekstovi

1 коментар

Đorđe 9. септембар 2023. - 15:30

Ja sam predao zahtev za karticu još prošle godine i nisam je dobio! Ko ima tu famoznu karticu?

Одговори

Оставите коментар