Одржан састанак малинара и малих хладњачара, ово је њихово обраћање јавности и државном руководству

Аутор: Gdjakovic
994 посета

У Ариљу је  (јуче) 17.6. 2023 одржан састанак Удрузења малих хладњаца и великих произвођача малина Насе воће Србија и донети су слећи закључци:

1. Хитно да се убрза одобравање кредита у банци Поштанска штедионица по једноставној процедури и залогу малине са личним меницама за добијање кредита а намена је исплата произвођача и добављача.

2. Приоритет да се кредит одобри хладњачама у року ид 10 дана, онима које имају одрешђену количину малина на лагеру у сопственој хладњачи и имају пријављено дуговање РПГ и добављачима репроматеријала који је коришћен за производњу и прераду малина.

Министарство пољопривреде дало нови предлог пољопривредницима

 

У другом кругу одобравања да се одобравају кредити хладњачама које су исплатиле малину произвођачима ,а имају малину на лагеру до 100 тона. Средства се морају наменски користити за исплату произвођача малине рода 2023. године.

Након тога могу се одобравати кредити малим хладњачама које имају проблем ако су продале малину и имају дуг ка производђачима и добављачима , ако имају додатне гаранције.

Подсећа се да је све ово последица поремећаја на тржишту у сезони 2022. године.

3.Одлука на нивоу Удружења, а тиче се територије од Сурдулице преко Ариља до Дрине:

Ограђујемо се од било каквог утицаја политизације у малинарству  које је у претходном периоду нанело велику штету малинарима.

Такође се једногласно противимо економском исцрпљивању и тихом банкроту малих хладњача. Медијској хајци  малих хладњача у јавности од стране како појединаца тако и групација јер наша групација је са нашим произвођацима са којима радимо дуг низ година колатерална штета и слободно можемо рећи део пројекта који је спроведен од стране одређених учесника у откупу малине.

Ова групација је деценијама носилац производње, сабира и прераде малине.

Да ли сте знали да се лупинус гаји и у Србији, а ево и како

4. Одлука на нивоу Удрузења Насе воће Србија: До 25.6.2023. године биће донет план учешца у откупу и сабиру малине у сезони 2023.

Одлука о начину продаје малине из залиха из 2022. ходине где сада видимо да имамо лагер малине  5000 т са квалитетом који ниједна групација нема тренутно у Европи, а сведоци смо да  сада малина која се бере није у квалитету и у плавним подручјима биће присуства разних примеса.

Илустрација: Откуплјена малина 2023. године лошијег квалитета

Тражимо да се хитно мобилишу Опстине и ПСС Службе да оду на терен и помогну санирању ове незапамћене непогоде.

5. У најкраћем року да се одрже састанци где ћемо ми дати насе предлоге и захтеве а ради одрзивости малине у Србији и економском опстанку наших породица. Састанци могу бити у Министарству пољопривреде, кабинету Премијерке или Председника Србије.

Сви дописи су предати за ове Институције 16.6.2023 године.

 

Srodni tekstovi

5 коментари

Realnost 19. јун 2023. - 07:46

Ni ratni veterani ne traže ovoliko, ovi koda su se vratili sad sa Košara! Jel mogu ko građanin da tražim da se ograniči cena malina za domaće tržište, da i mi nekad pojedemo koju, ne samo Rusi i Ukrajinci! Mi ostali ih samo pogledamo ili kupimo količinu koja kad se nosi izgleda ko lek za rak, malo a skupo!

Одговори
Kolubarac 19. јун 2023. - 11:28

Sadnica maline 200 din,posadiš negde par komada i imaš za svoje potrebe,jbg.ako nema love za sve malo se izcimaš.Ja tako uradio ati kako oćeš😁

Одговори
Неле 19. јун 2023. - 13:12

Најјефтиније вас кошта да је сами произведене и у зноју лица свога да их поједете!

Одговори
GP 19. јун 2023. - 13:03

Gospode Boze, da li je iko precitao ovaj tekst pre pustanja u etar?

Одговори
Aleksandar 19. јун 2023. - 22:09

Lud narod,pa prosle godine 800,niko se nije bunio,a bilo nerealno

Одговори

Оставите коментар