Одобрен извоз српске пшенице и кукуруза у Италију где се не памти овакав скок цена хране и енергената

Аутор: draganadpetrovic
496 посета

Влада Србије одобрила је извоз меркантилне пшенице и меркантилног кукуруза у Италију, на основу уговора закључених пре ступања на снагу Одлуке о привременој забрани извоза основних пољопривредно-прехрамбених производа битних за становништво.На јучерашњој седници, Влада Србије је усвојила Закључак којим се одобрава извоз меркантилне пшенице и меркантилног кукуруза правним лицима који ове производе извозе у Републику Италију, на основу уговора закључених пре ступања на снагу Одлуке о привременој забрани извоза основних пољопривредно-прехрамбених производа битних за становништво.Влада је, како је саопштила, проценила да је извоз меркантилне пшенице неће изазвати поремећаје у функционисању пољопривредно-прехрамбеног сектора наше земље и неће угрозити прехрамбену сигурност становништва, а допринеће изградњи поверења и очувању добрих трговинских односа у региону.
Иначе, према писању италијанских медија инфлација у овој земљи достигла седам одсто, што се није догодило од 1991. године, објавио је Италијански институт за статистику.Италијански институт за статистику објавио је податке који показују да су цене порасле за 1,2 одсто на месечном нивоу, а седам одсто на годишњем, те је инфлација која се не зауставља већ девети месец у марту достигла скоро седам одсто. највећи скок забележен је у ценама енергената и то дизела за 38,3 одсто и бензина за 31 одсто, грејање је скупље за 37,4 одсто, а остала горива за 45 процената.

Електрична енергија је порасла за 65,5 одсто, а цене природног гаса су порасле за 4,6 у односу на фебруар. Цене бензина су поново порасле и у Милану се у среду бележила цена изнад два евра, како за бензин тако и за дизел.

Порасле су и цене прехрамбених производа за 5,8 процената.

Италијанско удружење за заштиту потрошача „Кодаконс“ сматра да је толико повећање цена права трагедија и да ће то коштати италијанске породице 2.674 евра више на годишњем нивоу, док ће само за храну породице морати да издвоје минимално још 434 евра на годишњем нивоу.

Повећање цена гаса и струје довели су до тога да се италијанске породице налазе у тешкоћи када се ради о плаћању рачуна.

Скоро једна од шест особа није у стању да плати рачуне, тј. 15,44 одсто Италијана није платило рачуне у вредности од 26 милиона евра.

„Проблем је што људи нису у стању да одмах виде колико су се повећале цене, тако да ће ново повећање из месеца марта бити видљиво тек за месец два. Наиме, рачуни ће бити већи за 10 одсто од оних у децембру и многи потрошачи немају још увек перцепцију тога, јер то није моментално видљиво као на пример на бензинским пумпама“, изјавио је за Sole 24 ore Дијего Пелегрино из Удружења за заштиту потрошача.

„Не знамо какве ће бити последице на грађане. Оваква ситуација није била ни за време ковида, овако нешто још нисмо доживели, многи грађани ће плаћати на рате“, каже Пелегрино.

Ситуација није много другачија у осталим земљама Европске уније. Инфлација у Немачкој је 7,3 одсто, у Шпанији скоро 10 одсто, а у Француској 5,1 одсто.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/4761235/vlada-izvoz-italija-psenica.html

https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/svet/4761425/inflacija-italija-cene.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар