Одобрен извоз српске пшенице и кукуруза за Северну Македонију

Аутор: draganadpetrovic
244 посета

Влада Србије је јуче одобрила извоз меркантилне пшенице и кукуруза за Северну Македонију, за уговоре који су склопљени пре ступања на снагу привремене забране извоза основних пољопривредних производа.

У саопштењу је наведено да је влада усвојила Закључак којим се одобрава извоз меркантилне пшенице и кукуруза правним лицима који их извозе у Северну Македонију на основу уговора закључених пре ступања на снагу Одлуке о привременој забрани извоза основних пољопривредно прехрамбених производа битних за становништво.

– Овим закључком омогућава се реализација већ уговорених пословних аранжмана између привредних друштава из Србије и региона – саопштено је после седнице владе.

Наведено је да „то неће изазвати поремећаје у функционисању домаћег пољопривредно-прехрамбеног сектора, нити угрозити прехрамбену сигурност становништва“ а допринеће, како је указано, „изградњи поверења и очувању добрих трговинских односа у региону“.

Умањене акцизе на поједине деривате до 30. априла

Влада је усвојила и Уредбу о изменама и допунама Уредбе о ограничењу висине цена деривата нафте, која ће бити на снази до 30. априла.

Наведено је да је та уредба „донета у циљу спречавања већих поремећаја на тржишту и очувања животног стандарда становништва“.

Прецизирано је да је њоме прописано и да ће се у случајевима када је петак државни или верски празник који се празнује, просечна велепродајна цена деривата нафте обрачунавати, а највиша малопродајна објављивати дан раније.

На седници је донета и Одлука о измени Одлуке о привременом смањењу износа акциза на деривате нафте, којом се важење умањене акцизе на поједине деривате (оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља) продужава до 30. априла 2022. године.

Одлука је донета како би се очували макроекономска стабилност и неометано снабдевање тржишта, „а имајући у виду чињеницу да је у претходном периоду дошло до повећања произвођачких цена појединих деривата услед раста цене сирове нафте на светском тржишту“.

Влада је усвојила и Решење о употреби средстава текуће буџетске резерве, којим се Министарству омладине и спорта одобрава око 300.000.000 динара за реализацију програма развоја спорта, унапређење система спорта и подизање капацитета спортских савеза.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3654119/vlada-odobrila-izvoz-merkantilne-psenice-i-kukuruza-za-severnu-makedoniju

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар