Одлука Русије је све променила

Аутор: draganadpetrovic
439 посета

НАКОН објаве о повлачењу Русије из споразума о житу, пшеница је на Чикашкој берзи поскупела за 3 одсто. Oво је само почетак повећања цене жита, пише Росијска газета. Тако је Дмитриј Рилко, генерални директор Института за проучавање пољопривредног тржишта, рекао да се и у Црном мору и у свету, барем краткорочно, очекује озбиљно повећање цена житарица.

Истовремено, он је истакао да скок цена у Црном мору неће бити толико изражен, пошто је Русија већ продала доста житарица за извоз.Експерт је појаснио да је тешко предвидети динамику на дужи рок и још није могуће проценити економски ефекат за руске извознике житарица. Рилко је такође напоменуо да је „механизам раскида житног споразума“ нејасан, с обзиром да су раније у Руској Федерацији већ најављивали прекид договора, али су испоруке ипак настављене.

Истовремено, он је додао да треба разумети да Украјина није 100 одсто зависна од споразума и да је највећи део жита извезен преко постојећих терминала, пренео је Спутњик.

Извор: https://www.novosti.rs/c/ekonomija/vesti/1260399/samo-pocetak-bice-mnogo-gore-raste-cena-psenice-nakon-odluke-rusije-povuce-sporazuma-zitu

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар