Одбор за пољопривреду Скупштине Србије упутио 7 препорука ресорном Министарству

Фото: Снимак екрана http://www.parlament.gov.rs/

Аутор: Gdjakovic
390 посета

Одбор поздравља све постигнуте договоре представника Министарства и пољопривредних произвођача и препоручује Министарству:

1.Да се донесе Уредба о расподели комплетних подстицаја за 2023. Препоручујемо да се у Уредби угради сума од 5% средстава из укупне суме за подстицаје за интервентна и сезонска реаговања.

2.Да се пре сетве исплате сви дугови по поднетим захтевима до 31.12 2022.

3. Да се исплате подстицаји и регрес по хектару за биљну производњу 2023. пре сетве не чекајући Е аграр, да сетва не буде таоц Е аграра.

4. Да Министарство својим мерама доприноси да наша биљна производња служи развоју сточарства и прерађивачкој индустрији.

5. Да се министарство што пре договори са банкама о кредитима са регресираном каматом за пољопривредну производњу у 2023.

6. Да се ускладе Правилници у складу са потребама производње, пре свих у сточарству у циљу решавања проблема у свињарству, производњи млека, говеђег меса, заштити цене прелевманима, заштите аутохтоних врста и развоја система крава теле (крава дојиља).

7. Да Е аграр буде у првој години једна од могућности за подношење захтева а не искључива обавеза, те да се систем Е аграр израђује на крајње транспарентан начин имајући у виду да 2022. није потписан уговор за претходни Е аграр.

Цео документ можете видети на линку: zakljucak 8. sednice Odbora_1676995439

Осма седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду

На седници одржаној 20. фебруара 2023. године, Одбор за пољопривреду, шумарство и водопривреду размотрио је стање у пољопривреди пред предстојећу сетву (са освртом на подстицаје, дугове за подстицаје, кредите, мере у сточарству).

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић известила је Одбор о активностима овог ресора у претходном периоду, са освртом, између осталог, на промену система исплате субвенција, новине које доноси увођење система еАграр, али и на стање у погледу висине цена ђубрива и увођење прелевмана на млеко и млечне производе.
У расправи се дискутовало о комплексности проблема у аграру, дугорочној стратегији аграра, али и о приступачности еАграра свим пољопривредним произвођачима, увођењу прелевмана, квалитету увозне хране, кредитној способности пољопривредних произвођача, конкурсима за приплодна грла, као и о јавним позивима за добијање средстава у сточарству. Такође, било је речи и о исплати субвенција, активности матичних служби на терену, раду ветеринарских станица, подршци старијим пољопривредницима у примени еАграра. У расправи су покренуте и теме као што су субвенције за млечно говедарство, подршка младима да се баве пољопривредом, конкурентности домаће пољопривредне производње, усмеравању средстава из локалних буџета у пољопривредну производњу, реализацији пројеката који је финансирају из ИПАРД 2 програма и друго.
Након дуже расправе, Одбор је већином гласова усвојио релевантне закључаке.
Седници је председавао председник Одбора Маријан Ристичевић, а седници су присуствовали следећи чланови и заменици чланова Одбора: Драган Јовановић, Милица Обрадовић, Верољуб Матић, Дијана Радовић, Дејан Игњатовић, Бранко Вукајловић, Момчило Вуксановић, Милосав Милојевић, др Анна Орег, Миомир Стојилковић, Милован Јаковљевић, Марко Ристић, др Ненад Митровић, Мирослав Алексић, Милија Милетић и мр Акош Ујхељи.

Srodni tekstovi

Оставите коментар