Одбор за пољопривреду данас разматрао активности Министарства ево које су замерке

Аутор: Gdjakovic
315 посета

БЕОГРАД – На данашњој седници Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду Скупштине Србије указано је на предности еАграра, али и на проблеме са којима се суочавају пољопривредници у Србији приликом пријаве на тај информациони систем.

Седницом је председавао народни посланик и председник Одбора Марјан Ристичевић, а присуствовало је 16 посланика Народне скупштине Србије, као и државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Ивана Поповић.

Седницу одбора отворила је Поповић, која је рекла да се до сада више од 240.000 пољопривредника пријавило за електронски идентитет (еИД), 12.400 њих ажурирало податке, а да је до 23. марта чак 61.000 приступила систему и нагласила да се на основу тога може извући закључак да су пољопривредници схватили важност пројекта и кренули у ову процедуру.

Она је рекла да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде покренуло причу око еАграра како би помогли свим пољопривредницима да практично једним кликом заврше своје пријаве и брже и лакше конкуришу за субвенције и бесповратна средства намењена пољопривреди.

Додала је да је жеља тог министарства да све пријаве буду дигитализоване и пребачене у један јасан и једноставнији формат, али и да упросте процес обраде самих предмета.

Како је навела, до сада су пољопривредници морали да представе и попуне много података, да су се неки и понављали, а како је рекла „статистички подаци показују да је било потребно око 4,5 сати за пријаву и подношење образаца“.

„Свака промена јесте тешка, али када све то прође тај процес прилагођавања, онда то постане нешто што умногоме помаже“, истакла је Поповић.

Нагласила је да ће еАграр омогућити пољопривредницима да након подношења пријаве за субвенцију свако види статус своје пријаве, док је то до сада било споро и проблематично.

Како је рекла, у овом тренутку, на терену је ангажовано око 700 људи који помажу пољопривредницима око пријаве на еАграр.

Истиче да ће еАргар омогућити стварање јасне слике о српским пољопривредницима и стања на њиховим газдинствима како би субвенције биле одговорне, у складу са буџетима и додељене оним сегментима којима су најпотребније.

Ристичевић је изнео бојазан да ће многи мањи пољопривредници и сточари због тога што не знају да користе модерне технологије одустати од пријаве и да би то могао бити велики проблем за сточарство у Србији.

Додаје да нико, па ни опозициони посланици, нису били против еАграра, али уз сугестије да ће прве године бити тешко применити, и да у првој години то не би требало да буде обавеза.

Током седнице је оцењено је да је увођење еАграра и модернизација у глобалу добра ствар, али су изнете и оцене да је временски рок за упис у регистар кратак, као и да је на том послу ангажовано мало људи који помажу пољопривредницима да се пријаве те да имају превише посла.

На седници је истакнуто да велики број пољопривредника у Србији поседује само осам разреда основне школе, и да су практично „електронски неписмени“ и да не разумеју најбоље како функционишу компјутери, мобилни телефони и електронске пријаве, да многи немају личне карте са чипом.

Од 20. марта сви пољопривредници у Србији могу да ажурирају податке и обнове статус својих пољопривредних газдинстава у електронском регистру пољопривредних газдинстава путем новог информационог система еАграр (еРПГ – ерпг.еаграр.гов.рс).

Пољопривредни произвођачи могу у поштама широм Србије да узму параметре за свој еИД број што представља први корак за приступ платформи еАграр.

Како би добили свој еИД, што је заправо идентификациони лични број, пољопривредници који поседују паметне мобилне телефоне могу на шалтеру поште да бесплатно преузму електронски идентитет (еИД).

Они пољопривредници који не поседују паметне мобилне телефоне могу да у МУП-у изваде квалификовани електронски сертификат (КЕС), који у електронској размени података замењује потпис неке особе. Министарство пољопривреде шумарства и водопривреде саопштило је раније да се еАграр уводи се у циљу модернизације и убрзања процеса уписа података, промене података у Регистру пољопривредних газдинстава (РПГ), као и одобравања и исплате подстицаја у пољопривреди.

Извор:

https://rtv.rs/sr_lat/drustvo/na-odboru-za-poljoprivredu-ukazano-na-prednosti-i-probleme-kod-uvodjenja-eagrara_1429651.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар