Огроман дуг државе фармама, а увоз цвета.

Аутор: Gdjakovic
485 посета

Власници фарми свиња и говеда у Србији упозорили су да тај сектор пољопривреде пропада и да је потребна хитна помоћ државе, јер субвенције за прошлу годину нису исплаћне, а прерађивачи млека спуштају откупне цене и увозе млеко.

Власница фарме крава у околини Кикинде Оливера Латиновић рекла је за Бету да јој држава за прошлу годину дугује око три милиона динара на основу субвенција за уматичена грла, док је субвенција за краве које су се прошле године први пут отелиле, укинута.

“Држава је најавила опет формирање неке радне групе за израду стратегије за повећање сточног фонда, не знам шта ће радна група кад држава није исплатила субвенције за прошлу годину ни за 50 одсто великих произвођача, мени дугује три милиона динара, а милион не признаје”, рекла је Латиновић.

Додала је да су млекаре почеле да смањују цену млека, прошлог месеца за пет динара, а очекује се да ће то ићи и даље наниже јер се млеко увози и појавио се вишак на домаћем тржишу.

Млекаре су, како је рекла, подигле цену млека јесенас, у тренутку када је претила несташица и њој плаћају око 75 динара по литру, што је једна од најбољих цена, због количине коју производи и квалитета, а поједини произвођачи за литар добијају и 40 динара.

Латиновић је рекла да је хитна мера коју би требало одмах спровести да држава исплати субвенције које дугује за прошлу годину, док би друга хитна мера за произвођаче млека била контрола увоза, пре свега контрола квалитета, јер су “неке трговинске куће продавале 12 литара за 1.000 динара”.

У децембру увезено 3.000 тона смрзнутог меса

Власник фарме свиња у околини Србобрана Веселин Ераковић рекао је да је цена товљеника само током два месеца порасла на 230 до 240 динара по килограму живе ваге и да је та цена обезбеђивала мању зараду, а да је пала и сада је око 200 динара.

Ераковић је рекао да је за произвођаче свиња велики проблем увоз и да је током децембра увезено око 3.000 тона смрзнутог меса, што је смањило потражњу на домаћем тржишту.

Стручни консултант Удружења одгајивача свиња Србије и Уније узгајивача свиња Србије, Сања Челебићанин, каже да би ургентне мере државе, како би се спречило пропадање тих произвођача, биле контрола увоза и квалитета увозног меса.

Домаћи произвођачи меса имају 30 одсто повећане трошкове производње свиња, јер не користе храну у којој има модификоване соје.

“Произвођачи свињског меса у Шпанији и Португалији користе 100 одсто модификовану храну, у Немачкој је храна 89 одсто модификована, а једине земље које не користе ту храну у Европи су Шведска и Србија. Не кажем да је такво месо модификовано, нема научног доказа да је штетно, али то потрошачи треба да знају и месо мора бити декларисано”, рекла је Челебићанин.

Она је рекла да би за ревитализацију сектора узгоја свиња у Србији требало повећати субвенције по грлу, увести одређене повластице за енергенте и контролисати увоз. “Разговарамо са министарком пољопривреде и знам да ће се увоз меса смањити јер нису одобрени сви захтеви”, рекла је Челебићанин.

Извор: Бета

Srpski stočari ponovo upozoravaju na propast

 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар