Огласило се Министарство након састанка са пољопривредним произвођачима из сектора сточарства

Аутор: Gdjakovic
68 посета

Држава Србија ће наставити да ради на повећању сточног фонда и да улаже средства у развој говедарства, као једну од кључних области српске пољопривреде, поручено је данас на састанку министра пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александра Мартиновића са представницима удружења произвођача млека и удружења одгајивача говеда.

Министру Мартиновићу су на састанку представљени кључни изазови са којима се млекари и узгајивачи говеда широм Србије суочавају и разматране су мере које би допринеле превазилажењу тих изазова и стимулисању младих да остају на селима и баве се овом граном пољопривреде.

Указавши на то да су током прошле године премије за млеко и субвенције за млечно говедарство повећане, те да је Министарство пољопривреде увело низ мера које су усмерене на унапређење и повећање сточног фонда, Мартиновић је навео да ће се са том политиком наставити и у будућности, те да ће повећање сточног фонда остати један од апсолутних приоритета Владе Србије. Саговорници су се такође сагласили да је потребно наставити са строгом контролом увоза меса, млека и млечних производа, а у циљу заштите домаће производње.

Мартиновић је саговорницима захвалио што су проблеме, предлоге и идеје изнели на један конструктиван и цивилизован начин, још једном нагласивши да је дијалог и блиска сарадња државе и пољопривредника једини начин да се српска пољопривреда унапреди. Он је подсетио на то да Министарство пољопривреде на годишњем нивоу издваја 900 милиона евра за субвенције по најразличитијим основама, те представницима ових удружења предочио да ће Одбор за пољопривреду, шумарство и водопривреду Народне скупштине Републике Србије ускоро организовати јавно слушање на тему реконфигурације подстицаја из буџета Републике Србије и позвао их да у њему узму активно учешће, истакавши притом да ће се залагати за то да јавна слушања овог типа постану пракса и да се одржавају два пута годишње.

Састанку су испред Удружења произвођача млека Мачванског округа присуствовали Горан Васић и Милош Галонић, испред Удружења одгајивача говеда расе Лимузин Србије присуствовао је Мирослав Киш, док је у име Удружења одгајивача говеда Централне Србије присутан био Милија Паламаревић. У разговору су, поред министра Мартиновића, учествовали државна секретарка у Министарству пољопривреде Ливија Павићевић, помоћници министра Ненад Катанић и Милица Неђић, директори Управе за ветерину и Управе за аграрна плаћања Живко Матијевић и Слободан Николовски, као и Ненад Терзић из Сектора за аграрну политику Министарства.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар