Ово су топ бизниси пољопривреди

Аутор: draganadpetrovic
786 посета

Многи незапослени пољопривредно земљиште користе за развијање сопственог бизниса, али за покретање бизниса, осим идеје потребан је и прорачун шта је најисплативије засадити и шта најбрже доноси профит. Било коју културу да пожелите да гајите потребно је претходно улагање, јер без улагања нема добити.

Ово су неке од пољопривредних грана које су најрентабилније.

Илустрација: Зачинско и лековито биље увек има добру цену/ Фото: Pixabay

Гајење лековитог биља

Ако још увек нисте одлучили како да покренете бизнис, а поседујете земљиште, последњих година све је већа потражња за лековитим биљем. Није потребно превише бриге око одржавања земљишта, а улагања су минимилана.
За један хектар засада под наном, камилицом, невеном или другим лековитим биљем потребно је од 1.200 до 2.500 хиљаде евра. Од ових пара можете спремити земљиште, купити семе и засадити биље. Уколико пак, желите да модернизујете продају лековитог биља, потребно је додатно уложити још стотинак евра за куповину украсних амбалажа, да би производ био примамљивији на тржишту. Када се све прорачуна, приход од овог бизниса може да износи од 2.500 до 6.500 евра по хектару.

Неки од предлога за узгој лековитог биља

Бели слез

око 2.000 евра улагање по хектару

око 5 евра цена по килограму

мање од 1.500 килограма приноса по хектару

6.500 евра прихода по хектару

најмање 4.500 евра профит по хектару

Илустрација: Невен доноси зараду од 4.000 евра по хектару/Фото: Pixabay

Невен

око 1.800 евра улагања по хектару

око 4 евра цена по килограму цвета

око 1.000 кг принос по хектару

око 4.000 евра приход по по хектару

око 2.000 евра профит по по хектару

Босиљак

око 1.200 евра улагање по хектару

више од 1 евро цена по килограму

око 2.000 килограма принос по хектару

око 2.500 евра приход по хектару

око 1.300 евра профит по хектару
Када је реч о лековитом биљу, стручњаци саветују да је најбоље гајити вишегодишње биљке, јер су мања улагања.

Илустрација: Зарада од босиљка око 2.500 евра по хектару/ Фото: Pixabay

Зелена салата

Садња зеле салате је исплатив посао. Није потребно много улагања, тако да са 1.000 евра можете започети прави повртарски бизнис. За почетнике довољно је око десетак ари земљишта, а уколико временски услови погодују може се зарадити и до 2.000 евра.
У почетку, на ову површину за пластеник треба обезбдеити око 300 евра, те са осталих 700 евра можете купити семе, обрадити земљиште и спремити адекватну хемијску заштиту. Једна везица салате у просеку у сезони кошта од 60 до 80 динара. Након, што сву салату продате, њива вам после тога буде слободна па на њој можете засадити и неку другу културу.

Производња цвећа

Производња цвећа доноси „убирање плодова“, после неколико месеци од засађивања семена. Потребно је доста стрпљења и љубави, јер овај наизглед ситан посао, изискује свакодневну бригу.
За покретање овог бизниса као и за сваки други потребно је улагање. За засад од једног ара, улагања су од 3.000 евра до 4.000 евра. Овај новац укључује припрему пластеника, система за загревање, садни материјал, ђубриво, саксије…

Илустрација: Производња цвећа уносан је бизнис већ годинама/ Фото: Pixabay

Цвеће је све популарнија пољопривредна грана у Србији, јер одмах у току године доноси приход у малим износима, а целокупно улагање се враћа у прве две године. Трећа година обезебђује зараду, а свака наредна доноси повратак онога што се уложи и до 50 одсто.

Зарада иде од 1.000 до 2.000 евра годишње. Подразумева се да што је већи засад, већа су и улагања, али и добит. Треба имати на уму да се цвеће продаје током целе године, али највишу зараду доноси с почетка пролећа, када је права помама за цвећем због пролећног уређења дворишта.

Узгој воћа и поврћа

Иако за пластеничку производњу поврћа и воћа треба више улагања, стручњаци сматрају да је оваква производња најрентабилнија. За овакву производњу на једном хектару потребно је око 15.000 евра, а уложено може да се врати за годину дана, уколико временски услови погодују.

Са сруге стране, почетници могу да крену и са мањим површинама, те са пластеником од 200 квадратних метара, могу прилично солидно да зараде. Ако под овом површином засадите парадајз, у просеку зарада може да иде и преко 2.000 евра, за краставац око 1.000, а парику нешто мање, око 600 евра.

Илустрација: На краставцу из пластеника може да се заради и до 1.000 евра

Треба имати на уму да овакав вид производње подразумева константан рад од пролећа када се креће са садњом семена, затим одржавање расада, засађивање расада, наводњавање, прскање, а тек на крају следи берба.

Бизнис у пољопривреди зависи од улагања, али и бриге о засадима. Поред ове две ствари, најзначајнији су временски услови, јер 50 одсто успеха у пољопривреди зависи од тога. Ако се упуштате у овакву врсту бизниса, најбоље би било да осигурате засаде, како у случају непогода не би изгубили сав новац који сте уложили.

Извор: https://www.kurir.rs/vesti/biznis/3728217/najbolje-biznis-ideje-u-poljoprivredi-zarada

Srodni tekstovi

1 коментар

Dule 14. јул 2021. - 19:51

Ko izveštava o stočarstvu i kakvo je stanje u toj oblasti

Одговори

Оставите коментар