Ово су прве прогнозе за цене раног воћа

Аутор: Gdjakovic
436 посета

Због пређашњих измрзавања и оштећења биљака штета је велика, али снег је делимично ублажио последице, наглашавају стручњаци

Рано воће могло би да буде скупље и до 20 одсто јер су ниске температуре десетковале род. Посебно коштичавих воћних врста у западној Србији делом у Војводини и централном делу земље, оцењују аграрни стручњаци.

Професор Зоран Кесеровић, с Пољопривредног факултета у Новом Саду, изјавио је за „Политику” да је у Војводини већу штету направио прошлонедељни мраз, а да је сада снег, као изолатор, ублажио последице ниских температура. Доста тога зависи и од даљих временских прилика, а прогнозе нису обећавајуће за произвођаче.

Као најдрастичнији пример наш саговорник наводи плантаже у Малој Ремети где су, протекле седмице, кајсије уништене и до 95 одсто, а већег оштећена има и у воћњацима јабука код одређених сорти (златни и црвени делишес, гала) и то на 250 до 300 хектара у комплексу где су најинтензивнији засади. Утицај климатских промена на воћарску производњу прати се од 2010. године, а већ постаје правило да када су температуре у зимском периоду високе, ако падну у марту и априлу то утиче на осетљиво воће попут кајсија, брескве и неких врста трешње, па чак и на јабуке и крушке. Најлошија година за домаће воћарство била је 2012. када је због екстремних временских услова штета процењивана на око 150 милиона евра.

– Тешко се може поновити та година, када смо у фебруару имали и минус 28 степени. Још је рано да кажемо колика ће штета бити због последњих дешавања. Доста зависи и од будућих временских услова. Свакако, ако не настави мраз могу да настрадају, чак и крушке. Воће ће сигурно бити скупље ове сезоне – сматра Кесеровић.

Са овим мишљењем слаже се и др Александар Лепосавић, из Института за воћарство у Чачку.

– Ако га буде било, сигурно ће бити далеко скупље оно које ће се продавати на локалном тржишту. Овакве временске прилике нису добре за воће. Не само за кајсије и трешње, раноцветајуће воћне врсте, него и за друго воће. Проблема има и код брескве, вишње, крушке… Најмање код јабуке и малине – нагласио је Лепосавић.

У западној Србији, још прошле недеље, било је великих штета у воћњацима услед ниских температура, а сада је под утицајем снега дошло и до механичких оштећења – ломљења биљака што је додатно погоршало стање у воћњацима. Лепосавић каже да је за целокупно воћарство сада проблем и то што пчеле и други инсекти немају услове за успешно опрашивање и оплодњу.

Извор:

https://www.politika.rs/scc/clanak/546574/voce-cene

Srodni tekstovi

1 коментар

Jovan 10. април 2023. - 17:54

I onako ste srozali Seljaka,Domacina,uvozite gotovo sve.Debele pare mlatite na uvozu,dok poljoprivrednici nemogu da plasiraju svoj (Kvalitetan Proizvod)Sad bi valjalo Grad,4,5 puta da unisti sve.Za potrebe svoje i porodice imam u plastenicima.Drzava od mene dobice vise Kurac,a ne psenicu,krompir,luk,salatu.

Одговори

Оставите коментар