Ово су одговори на најчешћа питања и дилеме пољопривредника око Е Аграра!

Аутор: Gdjakovic
620 посета

Шта ако не видим своје парцеле? Није ми тачан број грла стоке! Хоћу да променим тип газдинства или како да се пријавим за субвенције… Ово су честа питања, која су у последња два дана пољопривредници постављали, а ресорна министарка Јелена Танасковић им одговарала. Тема је наравно еАграр, на који се пријавио више од 182.000 пољопривредника и то за последњих десет дана.

Пријаве на еАграр и даље трају и није ни било предвиђеног датума којим је регистрација орочена. На еАграр – платформу где ће домаћини имати о свом газдинству све податке на једном месту, електронски их мењати и завршавати све своје потребе – могу се пријавити када год желе.

Од понедељка крећу прве субвенције, тако да они који се приваљују за средства, неопходно је да буду и регистровани на еАграру.

Стручне саветодавне службе министарства су свакодневно ангажоване и помажу приликом пријављивања и ажурирања података. Министарство је организовало и теренске посете најстаријим пољопривредницима и онима који из неког разлога нису у могућности да дођу у Пољопривредне саветодавне и стручне службе. Направљен је штампани и видео приказ како се пријавити, а обезбеђен је и контакт центар за сва додатна питања и појашњења бесплатним позивом на број 0800 106 107.

Али и министарка Танасковић је позвала пре неколико дана пољопривреднике да је питају о свему што им није јасно око еАграра или корака које треба да одраде.

Блиц преноси три најчешћа питања у последњих неколико дана. Једно од питања које су пољопривредици поставили министарки, али и у својим изјавама за медије наводили као проблем је:

Шта ако немам тачан број животиња у еРПГу?

– Уколико приликом регистрације на еРПГ уочите неслагање потребно је да сами унесете стваран и тачан број животиња у домаћинству. Појашњење – имате опцију да видите ваш ХИД број. И примера ради стоји да имате три краве, а ви имате десет. Имате опцију за ручно уношење тачног броја. Уколико приликом регистрације вашег домаћинства нема ХИД броја, у том случају је потребно да проверите стање у Ветеринарској станици.

У случају да су значајна одступања у броју, инспекција излази на терен.

Шта да радим ако приликом регистрације на еРПГ нема и не видим своје парцеле:

– Није проблем и све парцеле можете додати у еРПГ. Постоје четири опције да додате парцеле и бирате ону опцију која одговара вашем стању ствари:

1. Аутоматска провера у РГЗ (ако се ви или члан породичног газдинства водите као власник парцеле и имате уписан ЈМБГ). Ова опција не захтева додатну потврду од стране службеника у Министарству. Приликом уласка на ову опцију излистале су Вам се све парцеле које су на Ваше име и Ви само изаберете једну од опција.

2. Закуп / Уступање (за који прилажете и уговор)

3. Комасација

4. Унос парцела уколико сте ви или члан породице власник парцеле, али своје парцеле не видите у опцији под бројем 1. Уносите парцеле на опцији 4. а ваш захтев за унос парцеле у ПГ ће бити обрађен (одобрен) од стране службеника.

И треће питање актуелно јер од понедељка крећу субвенције а међу њима и за млеко:

Како ће се исплаћивати премија за млеко за први квартал 2023. и када ће бити исплата?

Неопходно је да будете регистровани. Пријаве се подносе као и до сада преко млекара, а постоји и могућност непосредног пријављивања примарних произвођача. Јавни позив се расписује 3. априла и трајаће до 15. априла. Управо захваљујући дигитализацији и еАграру субвенције ће бити бже исплаћиване. Исплата премије за млеко ће бити реализована након завршетка јавног позива у року од најкасније 30 дана. Када је реч о другим субвенцијама са првим расписаним позивима биће видљив и посебан одељак – еПодстицаји.

Наравно, наше пољопривреднике интересовало је још много тога.

Када ће бити доступна опција издавања Извода преко платформе еАграр?

Ова опција ће бити могућа од понедељка.

После колико времена креће исплата средстава?

Након завршетка јавног позива средства ће у целости бити исплаћена најкасније у року од 30 дана.

Да ли се аутоматски пријављује за субвенције по хектару када се обнови газдинство?

Поред регистрације на еРПГ и обнове статуса газдинства, потребно је и пријавити се на јавни позив за све жељене субвенције.

Када ће бити доступна опција издавања Извода преко платформе еАграр?

Ова опција ће бити могућа од понедељка.

 

После колико времена креће исплата средстава?

Након завршетка јавног позива средства ће у целости бити исплаћена најкасније у року од 30 дана.

 

Да ли се аутоматски пријављује за субвенције по хектару када се обнови газдинство?

Поред регистрације на еРПГ и обнове статуса газдинства, потребно је и пријавити се на јавни позив за све жељене субвенције.

Да ли ће пријава за субвенције моћи преко мобилног телефона

Да, пријава за субвенције, као и регистрација на еРПГ, ће бити могућа и путем мобилног телефона.

Да ли може да се уради обнова пољопривредног газдинства и у време подносења подстицаја и да се одмах аплицира за подстицаје

Ова могућност постоји, али је свакако препорука да се најпре региструјете у еРПГ и обновите пољопривредно газдинство, како бисте имали довољно времена за сва ажурирања и евентуалне исправке неслагања стања у циљу добијања што реалије субвенције

Како променити носиоца газдинства?

Ова опција ће бити могућа од понедељка.

Да ли је еАграр неопходан услов за субвенције

Регистрација на систем еАграр је обавезна уколико желите да се пријавите и остварите право на субвенције.

Колико траје верификације података у еРПГу

Уколико нисте уносили значајне измене верификације буде брзо готова. У случају већих измена трудимо се да то процес буде готов у најкраћем могућем року, али то зависи од врсте података које треба проверити (парцеле, ХИД…)

Да ли предузетник може да унесе у свом газдинству земљиште у свом власниству

Наравно, све парцеле можете додати у еРПГ.

Да ли могу да добијем субвенције за стоку без земље

Да, могуће је пријавити се за субвенције за сточарску производњу иако не поседујете земљу.

Право стање ствари

Према последњим доступним подацима Управе за трезор у Србији је на физичка лица регистровано укупно 446.080 пољопривредних газдинстава. До сада је свој електронски број што је грубо речено дигитална лична карта пољопривредника, а што је и први корак ка еАграру, узело преко 240.000 домаћина. Е-Аграр биће и провера колико заиста има домаћинстава у Србији, а субвенције ће добијати пољопривредници који се овим послом и заиста баве и нису само газдинства на папиру.

Извор:

https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/eagrar-se-prijavilo-preko-180000-poljoprivrednika/70lx2rz

Srodni tekstovi

2 коментари

Milena 1. април 2023. - 02:11

Kad ce moci privremeno registrovana poljoprivredna gazdinstva da obnove status i konkurisu za subvencije po hektaru.

Одговори
Da te bog saciva. 2. април 2023. - 21:02

Zasto zbog kat .doh. od 63 dinara moram da platim svake godine oko 150000 dinara za obavezno penziono i zdr.osiguranje a ja sam vec 30 godina na evidenciji nezaposljenih????

Одговори

Оставите коментар