Овај захтев трговаца ће додатно наљутити произвођаче

Аутор: Gdjakovic
435 посета

Продавци су навикли на огромне зараде на млечним производима. Мала им је маржа на домаћим производима

Према моделу колега из Европе али и окружења домаћи трговци тражили су да од 1. априла цене домаћих млечних производа у испорукама за малопродају буду ниже, изједначене с увозним производима у Европској унији. Ову информацију с јавношћу је поделио Вукашин Баћина, представник произвођача млека из Баната. Он је рекао да такве вести стижу из великих млекара, да је цена сировине и даље у паду и да је све што се на тржишту догађа погубно за домаће произвођаче сирева али и млека.

Апеловао је на државу да хитно реагује и повећа прелевмане на увоз сирева на 330 динара. Нагласио је да државе ЕУ које имају вишкове и даље своје производе по дампиншким ценама усмеравају ка земљама ван уније, међу којима је и Србија. Упозорио је и да је увоз јефтиних млечних производа велики, што доприноси паду откупних цена сировог млека домаћих произвођача.

Пољопривреднци неће протестовати – ево о чему су причали са представницима Министарства

Дубравка Ђедовић са мађарским амбасадором о већој сарадњи у области…

У последњих двадесетак дана приметно је да је у домаћим радњама цена увозног млека из Пољске на „акцијама” знатно нижа од домаћег. Због чега трговци сада притискају млекаре и који је њихов интерес у снижавању цена домаћих производа?

Како је Вукашин Баћина казао за „Политику”, информацију да трговински ланци од млекара траже да снизе цене готових производа, произвођачи су добили од једне велике млекаре. Ако млекара преполови цену сира са 700 динара, колико је кошта, на 350 динара по килограму, да би успела да га прода трговцу, самим тим драстично пада и откупна цена млека.

Напомиње да је увозни сир од 320 до 330 динара по килограму. Интерес трговаца је, наводи, јасан – желе боље зараде, а оне су знатно веће на увозним производима.

Министарка пољопривреде тражи стрпљење од стишких пољопривредника

– Трговци су навикли на огромне зараде на млечним производима. У преводу, мала им је маржа на домаћим производима. Представник једног трговинског ланца на састанку у влади, којем сам присуствовао, рекао је како је њихова зарада на млечним производима један одсто. Наравно да ово не може бити истина, јер потрошачи добро знају колико плаћају сир у малопродаји. Да је маржа трговаца тако мала, и за нас би млечни производи били много јефтинији – нагласио је Баћина.

Наш саговорник сматра да је очигледно због чега су цене увозног млека и млечних производа толико ниске у односу да домаће. Европска унија је увела санкције Русији, тако да више не могу да извозе ове производе на руско тржиште па за сваки килограм сира, литар млека, извозници у државе које нису чланице ЕУ добијају субвенције.

– Велики број наших малих млекара је зауставило производњу. Ако остане овако убрзо ће се криза проширити и све већи број произвођача и млекара ће бити угрожен, а цех ће плаћати и крајњи потрошачи – казао је представник произвођача млека из Баната.

Истовремено постоји константан притисак из Брисела на Србију због увођења прелевмана на увоз млека и млечних производа.

– Слажем се да су притисци велики. Али и према Споразуму о стабилизацији и придруживању Србија има право да уведе прелевмане ако се суочи с дампиншким ценама. А ми смо управо у тој ситуацији, јер је цена увозног качкаваља за 50 одсто нижа него цена домаћих произвођача – рекао је Вукашин Баћина.

Ивана Албуновић

www.politika.rs

 

 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар