Објављено када ће бити исплаћене субвенције, а о пријави њива дебата!

Аутор: Gdjakovic
856 посета

Оним пољопривредницима који су погрешно пријавили засад културе коју гаје, министарство пољопривреде омогућиће додатни рок да исправе те неправилности. Промене ће моћи да унесу у еАграр до краја године, 31. децембра. Погрешан унос културе не повлачи за собом никакве санкције.

Последњих дана у јавности је одјекнула информација да су првом провером шта је пријављено на еАграру, а шта стање на терену, утврђене неправилности. Након првих контрола где је инспекција проверавала 101 парцелу две парцеле које на снимку нису имале засад заправо уводом пољопривредне инспекције утврдјено је да постоји култура која је и пријављена у ЕРПГ. Практично од преосталих 99 парцела 81 парцела је лажно пријављена и у њу мотика није ниједном забодена.

Проблема не би било да се за необрађене парцеле не подносе захтеви за субвенције. Међутим, то није случај. Реч је 245 необрађених хектара – субвенција у овој години је 18.000 по хектару и долазимо до рачунице од 4,4 милиона. Овај новац грађана и државе отишао је онима који нису пољопривредници и нису ратари.

Од проверених парцела на 18 је условно речено утврђена неправилност. Реч је о пољопривредницима који су примера ради пријавили кукуруз, а саде соју. Они неће имати санцкије већ само опомену по Записнику инспекцијеи морају до краја године правилно да унесу податке културе коју гаје.

Проверама треба да се направи разлика између пољопривредника и оних који се тако изјашњавају и живе на грбачи ратара, сточара, злоупотребљавајући новац који је њима намењен.

Судећи по догађајима који прате најаве контроле, стиче се утисак да завођење реда многима не иде на руку. Тако је са првим вестима о лажним пријавама лансирана прича да субвенције неће бити исплаћене док се не провери свако домаћинство. Како се на еАграр пријавило око 350.000 газдинстава, верујући у ове наводе део пољопривредника се са разлогом упитао када ће им бити исплаћене субвенције.

Субвенције ће бити исплаћене до краја септембра
Међутим, ова информација коју су поједини пронели међу пољоривредницима је нетачна.

Све субвенције се исплаћују и нема никаквог заустављања. Нити за хектаре нити остала давања за која су били јавни позиви.

– До краја септембра ће бити све исплаћено – наглашавају у министарству.

Међу овим субвенцијама је генетика у оквиру које су давања за краве повећана са 25.000 на 40.000 динара, за тов, крава – теле…

У Министарству истичу да се све субвенције исплаћују и током трајања позива и сва давања се исплаћују у години када су и објављени јавни позиви.

Одржана седница скупштинског Одбора за пољопривреду

Седница скупштинског Одбора за пољопривреду ајала је пуна три сата. Поред 16 посланика, чланова Одбора, на седници су узели учешће и троје функционера министарства и представница геодетског завода.

На Одбору је о важним питањма за пољопривреду и тренутна дешавања било много теских речи, прозивки… Међутим, како то обично бива, за наведено су изостале чињенице, конкретни примери…

Један од првих који се јавио за реч је посланик Милија Милетић. Он је говорио о утврђеним неправилностима око пријава за субвенције. Њега су каже звали људи и то, велики број.

– Велики број мојих људи су чули информацију да има велики број хектара да нису добро уписани. Звали су ме… Нису знали која им је која парцела и суштина је да није знао у тренутку када се уписивао. Верујем да није тачно то око хектара и да им није била намера да преваре државу…јер знам много мојих људи и сада се плаши. И не знају где је та ливада и њива… сигуран сам да је мало ових који су хтели да пређу…тим људима који нису урадили нешто намерно и не знају која им је која парцела, да се изузму из овога, а за ове који су то урадили намерно треба у складу са прописима – сигуран је Милетић.

Међутим, Милетић за наводе о много људи није приложио ниједан доказ, па ни примера ради име некога од њих или број спорне парцеле која је случајно погрешно пријављена.

Милетић је иначе по речима председника Одбора Марјана Ристичевића и 8 прве тачке седнице – утврђене неправилности. Тако му је и Ристичевић добацио да је ипак морао да се припреми за седницу.

Опозицини посланик из Двери Милован Јаковљевић каже међутим, да нико не би лажирао за пар хиљада динара, а да министарство када је кренуло како каже у ову мисију, не треба да ради селективно већ да провери сва газдинства. Поставља се питање како је посланик досао до цињенице да се ради селективно ако је снимак урадјен на територији целе Србије како наводе у министарству.

Било како било, посланици у Одбору за пољопривреду су дошли до процента од десет одсто да је највише лажирано. Подсећања ради на еАграр се пријавило око 350.000 газдинстава, десет одсто би било 35.000. Провера која је сада извршена је на 76 газдинства где је реч о 4,4 милиона динара. Нико од чланова Одбора није ни покушао да израчуна колико би то пара бло уплаћено онима који ништа не раде и колико је то заправо новца који би отишао за разне субвенције онима који раде.

Контроле нису против пољопривредника

Представник министарства Александар Богићевић помоћник министра за рурални развој позвао је чланове Одбора да не замењују тезе.

– Нема никакве репресије, нити иједног потеза против пољипривредника. Они који су пријавили другу културу неће имати никакве санкције, само ће исправити. Ми овде говоримо о шумама, земљи са објектима, закоровљеном. Говоримо о земљи коју нико не обрађује, на којој нико не ради – истакао је Богићевић.

Он је одговарајући на наводе чланова Одбора навео да посреди нису пермутоване парцеле, као што они хоће да прикажу, већ о “пријавама за новац да си нешто радио а ниси”.

-Сви причамо о трошењу буџетских пара. Ови што су ово направили нису пољопривредници и њима је то нека успутна делатност и ту највише страда мали пољопрвредник. Мора да се зна ко је пољопривредник – то је онај што је уложио у тај засад, радио на њему и тај неко ко је уложио њему држава треба да даје, а не оном који ништа није уложио нити радио, а хоће паре – каже Богићевић.

Представник министартва подвукао је да тренутно 20 екипа инсектора иде по целој Србији, да ништа није одокативно, вец прецизно са прилозеним снимцима и сликама којеинспекција потврдјује на терену.

Иде се директно на парцелу на којој је уочена неправилност. Мора да се зна да паре убудуће иду коме треба – поручио је помоћник министра за рурални развој.

Он је додао да кад год крене да се ради и контролише крене нека повика.

– Контрола није репресалија и крајњи је рок да одвојимо праве пољопривреднике од онх који то нису и који злоупотребљавају – каже он.

Афричка куга

Милош Петровић, директор Управе за ветерину, рекао је да борба са афричком кугом код свиња траје неколико месеци да Србија мерама које је повукла има тренутно мање оболелих и еутаназираних свиња него државе у региону попут БиХ.

– Штета се надокађује и сва документација која је предата и која је комплетна иде одмах на наплату у трезор одакле се исплаћује. За сада око 20-30 одсто ње потпуна документација, на неким недостаје и рачун. То враћамо да се допуни и њима ће бити исплаћено. Све што је уредно пристигло је и послато на наплату – каже Петровић.

Представница геодетског завода позвала је чланове Одбора да узму активно учешће и да се ангажују како би се помогло пољопривредницима.

-Катастар не мења сам промене. Молим и све вас овде да се ангажујете и апелујете да се све промене пријављују – рекла је она.

Извор:

https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/kontrole-na-terenu-ne-koce-subvencije-za-hektare-pogresne-prijave-na-eagraru-samo/kns5lmb

Srodni tekstovi

2 коментари

STEVKA 28. август 2023. - 17:18

Mi.mali polnoprivrednici morali smo i malo da laziramo da preko registrovanog domacinstva mogli da naplatimo na primer maline itd. sto ne znaci da smo zbog koristi iz te sitne subvencije prijavili lazno. Te subvencije ni 1% ne pokrivaju proizvodnju bilo cega.

Одговори
Vesna 29. август 2023. - 05:20

Sta se desava sa nama kojih nema kao da nisu prijavljeni,greskom vasih sluzbenika,a naknadne prijave nema,sve regularno..sramota

Одговори

Оставите коментар