Објављена прва процена рода пшенице 2023. године, многи ће бити изненанђени

Аутор: Gdjakovic
615 посета

Пред више десетина пољопривредника из Војводине стручњаци Института за ратарство изнели су очекивања уочи жетве ових пољопривредних култура. Очекују се како је речено шаренило у погледу приноса и квалитета рода у зависности од тога колико је било падавина и у којој мери су ратари применили агротехничке мере.

–  Има делова АП Војводине где кише нису биле честе и обилне насупрот подручјима где је падавина било одвише – речено је  приликом обиласка огледних поља.

Пшенице је највише посејано ове јесени и права ће се жети, а приноси ће варирати у у зависности од количине падавина и примене агротехничких мера – казао је др Влада Аћин са Института за ратарство и повртарство Нови Сад.

Он је проценио да ће овогодишњи род бити сигурно на нивоу петогодишњег просека око пет тона по хектару , али је истакао да ће бити и парцела где ће хлебног зрна бити и осам тона по хектару.

„Упркос изазовима у овогодишњој производњи стрних жита, пољопривредни произвођачи, који су благовремено применили агротехничке мере, могу да очекују одличне приносе“, истакао је Миросављевић.

Испред истраживачког и стручног тима Инстиута који се бави крмним биљем у оквиру Одељења за легуминозе присутне је поздравила др Сања Васиљевић и истакла да као резултат досадашњег оплемењивачког рада у Институту за ратарство и повртарство је створено и признато преко 150 сорти крмног биља, од којих је преко 30 признато у иностранству, са доминатним учешћем луцерке, црвене детелине, протеинског грашка и грахорице.

Секретар у сектору пољопривреде Привредне коморе Србије Александар Богуновић истакао је да смо сведоци климатских промена, све чешћих суша, поплава, временских непогода, па је неопходно направити отпорну пољопривреду, која ће моћи да се носи са изазовима.

„Стварањем нових сорти и хибрида који ће моћи да се носе са новонасталим климатским условима, као и употребом нових технологија, обезбедићемо развој пољопривреде“, навео је Богуновић.

https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/na-oglednim-polima-zita-ce-biti-sigurno-pet-tona-po-hektaru-06-06-2023

https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/strna-zita-krmno-bile-i-ulana-repica-vazni-i-kao-stocna-hrana-i-za

Srodni tekstovi

3 коментари

Vasilije 9. јун 2023. - 19:30

Ako Je ovo strucna procena mogu samo reci PLACI VOLJENA ZEMLJO.
Zapamtite ovu ptognozu pa uporedite posle zetve sa datim rezultatima.

Одговори
Vasilije 9. јун 2023. - 19:32

Oprostite alu lupetate.

Одговори
vasilije 9. јун 2023. - 19:35

Napisali ste da se ponavljam ali nissam pa sam mislio da nezelite da objjavite komenta

Одговори

Оставите коментар