Обезбеђено довољно ђубрива, мере и и тржиште утицаће на пад цене

Аутор: Gdjakovic
934 посета

БЕОГРАД, 24. јануара (Тањуг) – Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић изјавио је данас да Радна група Владе Србије разматра продужетак важења Уредбе о ограничењу цена основних животних намирница. „Рок важења уредбе је до 10. фебруара. Имамо Радну групу и разматрамо да то продужимо за још један временски интервал, дакле поскупљења неће бити“, рекао је Недимовић гостујући на ТВ Првој. Истакао је да на тржишту Србије има довољно азотних ђубрива за зимску прихрану пшенице. „Наредне недеља стиже још 70.000 тона уреје, тако да ћемо имати и за кукуруз. Србија ће имати свих 400.000 тона вештачких ђубрива на располагању“, најавио је министар пољопривреде.

Недимовић је рекао да ће данас стартовати мера државне помоћи за набавку минералних ђубрива. „Са 10 пословних банака смо договорили меру за набавку ђубрива. Ради се о краткоричним
кредитима до три године са грејс периодом који може да буде до годину дана. То произвођачи договарајус банком, а држава финансира комплетну камату. Тако да вас тона ђубрива ако је 920 евра, када узмете овај кредит и ако купујет за кеш, кошта 850 евра, што значи да око 70 евра по тони држава плаћа“, објаснио је Недимовић. Друга мера помоћи је укидање царине од 10 одсто за набавку азотних ђубрива из трећих земаља, из арапских и далекоисточних земаља где ових ђубрива има довољно. „Цена уреје је била 620-630 долара по тони пре три-четири дана у Констанци и у Балтичким лукама. То ће да буде у Србији за три-четири дана и цене ће још да падају“, рекао је Недимовић.
Министар је додао да је тренутно цена пшенице за жетву крајем јуна и почетком јула већ достигла 28 динара плус ПДВ, што је готово двоструко више него прошле године. Недимовић је изнео податак како је цена производње пшенице повећана за 50 до 56 процената у доносу на прошлу годину, али је напоменуо да је цена пшенице на берзи повећана за 90 одсто.

Како сазнајемо у Министарству пољопривреде, ђубрива ће бити набављена из Азербејџана, Узбекистана, Туркменистана и Либије.

Srodni tekstovi

1 коментар

Dragan Pavlović 24. јануар 2022. - 23:04

Potrebno tona kana….plaćam u kešu…koja bi bila cena?

Одговори

Оставите коментар