Обавештење за пољопривреднике – ево зашто имамо попис ове године!

Аутор: Gdjakovic
430 посета

БЕОГРАД – Попис пољопривреде 2023. године биће обављен од 1. октобра до 15. децембра, први прелиминарни резултати биће објављени најкасније до 31. јануара 2024. а остали ће се објављивати сукцесивно, најкасније до 31. децембра 2025. године, изјавио је данас директор Републичког завода за статистику (РЗС) Миладин Ковачевић.

Он је на конференцији „У сусрет попису пољопривреде“ рекао да РЗС попис организује у складу са Законом о попису пољопривреде 2023. године и да је он требало да буде одржан прошле године али је због епидемије ковида померен као и општи попис становништва.

„Коришћење лаптопова на терену у лањском попису је било веома корисно и та искуства ћемо користити и при попису пољопривреде. У њему ће учествовати око 4.000 лица, а пописом би требало да буде обухваћено 680.000 домаћинстава, газдинстава правних лица и газдинстава предузетника“, рекао је Ковачевић.

Навео је да пољопривреда у бруто домаћем производу учествује са шест процената, а да је према последњем истраживању о структури пољопривредних газдинстава из 2018. године било 565.000 пољопривредних газдинстава од чега су 1.645 правна лица и предузетници.

Усвојена главна Уредба за субвенције за 2023. год.

„Површина коришћеног пољопривреднг земљишта је износила 3,47 милиона хектара, а 84 одсто су користила породична пољопривредна газдинства“, рекао је Ковачевић и додао да је просечна економска величина газдинства у Србији била четри пута нижа од просека Европске уније (ЕУ).

Када је реч о финансирању пописа Ковачевић је рекао да ће овај посао бити једним делом финансиран из претприступних фондова Европске уније а остатак из републичког буџета.

Европска унија ће према речима шефа одељења за сарадњу ЕУ Делегације у Србији Николе Бертолинија за попис издвојити 20 милиона евра.

Нећете веровати шта смо све појели и попили, али ни чија је то роба!

Државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Милица Ђурђевић је рекла да је ово министараство партнер у попису, како у правно формалној подршци тако и у промовисању активности самог пописа и помоћи Заводу за статистику путем своје организационе мреже на територији целе Србије.

„Пописом ће бити обухваћена пољопривредна газдинства, породицна пољопривредна газдинства као и носиоци ових газдинстава који су уписани у регистар пољопривредних газдинстава. Према подацима тог регистра који води Управа за аграрна плаћања тренутно има 466.000 пољопривредних газдинстава од чега су 462.000 породична газдинства“, истакла је она.

Додала је да су код 340.000 породичних газдинстава носиоци мушкарци, те да је у регистар уписано 842.000 физичких лица, где су поред носилаца газдинстава и чланови домаћинстава.

Као веома неповољну чињеницу навела је старосну структуру која је таква да је највећи број носилаца пољопривредних газдинстава старији од 70 година.

Председник одбора за пољопривреду критикује одлуку Министарства

„Очекујемо да овим пописом добијемо свеобухватни преглед карактеристика националне пољопривреде, како би могле да се израде базе података, оформи статистички регистар пољоприведних газдинства којим се обезбеђује оквир за пољопривредна истраживања“, рекла је Милица Ђурђевић.

Навела је и да би добијени подаци требало да унапреде креирање аграрне политике како на републичком тако и на локалном нивоу.

Извор:

(Тањуг)

Srodni tekstovi

1 коментар

Goran 17. март 2023. - 21:37

Pa vi nemate ni naroda po selima .
Pa kako da potpisuje te stoku.
Ne može stoka da živi sama .

Одговори

Оставите коментар