Новине у вези закупа земљишта и субвенција у пољопривреди

Аутор: Gdjakovic
342 посета

Власнике пољопривредних парцела које се издају у закуп, али превасходно оне који плаћају најам земљишта, очекују нова правила које ће морати да испуне уколико желе да конкуришу за државне субвенције.

Како је недавно најављено на састанку неколико удружења и премијерке Ане Брнабић, Министарство пољопривреде ће најпре сачинити предлог изјаве о обрађивању земљишта, који ће сачекати формирање нове владе и бити спреман за даље процедуре, односно измене и допуне закона. Власници парцела на којима пољопривредници обрађују земљиште, како су додали из владе, биће у обавези да потпишу уговор са пољопривредницима како би се могућности злоупотреба свеле на минимум. С тим у вези, ресорно министарство усвојило је и нови правилник у овој области, као и текст изјаве о закупу земљишта.

До овог решења ипак се дошло после притужби седам удружења пољопривредника да имају проблем око уписа парцела које су закупили у е-аграр, а власници са њима нису закључили уговоре. Они су покренули питање потписивања и овере уговора са закуподавцима практично одмах после најава државе да од почетка 2024. субвенције по хектару за биљну производњу неће моћи да користе власници земље који ту земљу не обрађују, већ је дају у закуп некоме другом.

Такође, најављено је и да ће бити организоване оштрије и конкретније контроле када је реч о субвенцијама, односно да ће држава спречити да субвенције добијају они који се не баве пољопривредном производњом.

Међутим, неким пољопривредним удружењима сметало је што је предуслов за конкурисање за подстицаје овера уговора о закупу земљишта код нотара, што, како кажу, до сада није било нужно.

Никола Михаиловић, председник Задружног савеза Србије, каже да су и до сада прављени уговори o закупу, али је новина то што је најављено да ће морати да буду оверени код јавних бележника.

– Најважније за све јесте да се земљиште обрађује. У принципу, наш став јесте да треба да постоје уговори и да министарство треба да контролише, а пољопривредници да добијају субвенције. Једино што отежава јесте то што неки пољопривредници неће да закључе уговоре можда се плашећи да им ово доноси неке финансијске обавезе, улазе у процедуру, то мало дуже траје и одбија их – каже Михаиловић.

Према његовим речима, праћење ефеката улагања је нужно јер држава у појединим секторима даје велики новац за подстицаје, а ефекти се не примете, посебно када се посматра с аспекта сточарства. У неким крајевима Србије, посебно у централном делу, проблем би могао да буде и то што има доста нерешених имовинских питања када је реч о земљишту, а нису завршене ни оставине…

– Сматрамо да је добро направити ред јер није коректно ни према пољопривредницима који имају потребне уговоре, раде поштено и плаћају све дажбине. У сваком случају пољопривреда без субвенција тешко може да функционише, а анализе и контроле су јако важне када се новац улаже у аграр – рекао је Никола Михаиловић.

Ивана Алибуновић

Извор: Политика

Srodni tekstovi

1 коментар

Продужен рок за пријаве на конкурс 50:40:10 | Удружење новинара за пољопривреду 23. јануар 2024. - 09:41

[…] Новине у вези закупа земљишта и субвенција у пољопривр… […]

Одговори

Оставите коментар