Пијаце су познате као места сусрета и размене, али данас представљају и спој традиције и иновације. Уз мирисе свежег воћа, поврћа, зачина и производа од млека и меса, присутне су и модерне технологије које мењају начин куповине и продаје. Ипак, једно остаје непромењено – тежња ка врхунском квалитету производа.
Продавци у корак са савременим технологијама
„Пре десет година нисам могао да замислим да ћу на пијаци примати картице,“ каже Милан, дугогодишњи продавац на једној од највећих пијаца у граду. „Али времена се мењају, и ми морамо да идемо у корак с њима. Данас користимо модерне витрине које стварају контролисане услове за чување хране, што купцима пружа додатну сигурност у квалитет производа.“
Витрине на пијацама више нису само стаклени излози. Оне представљају места која осигуравају да сваки производ задржи свој првобитни квалитет. Савремене витрине су опремљене системима за контролу температуре и влажности, што омогућава чување хране у оптималним условима током целог дана.
„Наша нова витрина одржава тачно одређену температуру за чување сира и кајмака свежим и хрскавим,“ објашњава Марија, која више од 20 година продаје сир, кајмак и јаја. „Влажност се регулише аутоматски, што спречава губитак влаге, а температура је константна што је важно за очување квалитета производа.“
Поред модерних витрина, многе пијаце су унапредиле своје просторе како би пружиле угодније искуство. „Наша пијаца је сада климатизована, што значи да се куповина обавља у пријатном окружењу без обзира на врућине лети или хладноћу зиме,“ каже Ана, власница тезге на пијаци „Стари Меркатор“.
Климатизација не само да побољшава комфор куповине, већ и помаже у очувању квалитета производа. „Контролисана клима смањује влагу и спречава кварење хране, што је посебно важно за свеже воће и поврће,“ додаје Ана.
ЈКП „Београдске пијаце“ је уложило значајна средства у модернизацију и опремање витрина које осигуравају да храна остане свежа дуже време. „Не само да су производи заштићени од спољашњих утицаја, већ можемо и да пратимо тачне услове у којима се чувају,“ објашњава за магазин „Агробизнис“, Марија која је позната по квалитету својих млечних производа.
Утисци купаца су позитивни. „Знате, некада је било питање колико је нешто стајало на тезги, али сада, када видим те модерне витрине, знам да је производ увек у оптималним условима,“ каже Иван, редован купац на недавно уређеној пијаци „Борча“.
Иако су технолошке промене корисне, пијаце нису изгубиле свој шарм. Куповина остаје искуство пуно боја, мириса и топлих разговора. Међутим, модеран амбијент, климатизовани простори и унапређене пијачне услуге пружају додатну вредност како продавцима, тако и купцима.
Чување сухомеснатих и млечних производа на пијацама: Строги стандарди за најбољи квалитет
Контрола температуре и вентилације: Сухомеснати производи попут кобасица и пршуте чувају се у хладним витринама на температурама између 0°Ц и 4°Ц, док млечни производи захтевају температуре између 2°Ц и 8°Ц. Вентилација је кључна за спречавање стварања влаге.
Хигијенски стандарди: Хладне витрине морају се редовно чистити и дезинфиковати. Продавци користе заштитне рукавице и одговарајуће алате како би избегли контаминацију.