Нова шпанска револуција у аграру

Аутор: draganadpetrovic
552 посета

Шпанија је један од водећих пољопривредних произвођача у Европи и на четвртом месту по приходима оствареним од аграра. Упркос неповољној клими са дугим и сушним летима Шпанија је друга у Европи по површини искоришћеног обрадивог земљишта, највећи су произвођач и извозник воћа и поврћа у Европској унији и трећа земља света.
Како пише Euronews сада су искористили медитеранску климу за производњу јужног воћа која се назива новом шпанском револуцијом у аграру због прихода које остварују од извоза.

Илустрација: У Шпанији се производи јединствена сорта нара

Ружичасти нар
Неколико километара од златних плажа Аликантеа на југоисточној обали Шпаније невероватна медитеранска клима омогућава производњу јужног воћа одличног укуса и нутритивних својстава. Мала количина падавина, обиље сунца готово су савршени услови за узгој нара под именом La Granada Mollar de Elche који је заштићен ознаком географског порекла. У питању је специфична сорта нара различита од свих осталих захваљујући посебној слаткоћи.
– Овај нар се разликује по спољашњој боји али и многим другим својствима. За разлику од обичног нара чија кора је црвена наш нар је споља ружичасте боје. Месо плода је црвено, слатко и меко семе које се једе за разлику од осталих сорти које имају тврдо семе које се тешко жваће – објаснила је стручњак Суси Бонет.
Након што се нар убере на пољу вози се у хладњаче где чува на температури од 4 до 8 °C. Припрема се и пакује а потом у најкраћем року отпрема ка пијацама и потрошачима у ЕУ. Шпанија је главни произвођач нара у ЕУ а област Елче чини 75% националне производње.

Илустрација: Манго се бере у пуној зрелости и за 48 сати је на европским пијацама

Андалузија краљевство тропског воћа
Ово егзотично воће није једино које Шпанија извози. Андалузија са скоро 300 сунчаних дана у години добила је ласкаву титулу европске баштом тропског воћа. На овом подручју узгаја се манго и авокадо одличног укуса.
– Узгој авокада и манга у Шпанији датира од седамдесетих година прошлог века. И авокадо и манго су најпре узгајани на Канарским острвима а потом су пренети и у континентални део земље. За разлику од других земаља које производе ово јужно воће и плодове беру док су зелени како би сазрели на вишенедељном путу до потрошача, ми у Шпанији манго беремо кад је зрео и за мање од 48 сати је доступан на пијацама широм ЕУ. На овај начин воће задржава слаткоћу, укус и сва нутритивна својства тек убраног зрелог плода – објаснио је Хуан Антонио Реиеса.

Илустрација: Огромну потражњу за авокадом Шпанија је видела као своју шансу

Зелено злато
Последњих неколико година авокадо се нашао на врху листе као сјајан природни извор здравих масти. Изузетно је богат влакнима, минералима и витаминима, садржи здраве масти, лак је за комбиновање са јелима па је потражња за авокадом скочила до неслућених висина. Шпанија је и ту видела своју шансу па су започели са масовном производњом овог воћа и врло брзо постали не само главни произвођач авокада у Европи већ су и у врху светске листе.
– Храна заснована на авокаду покрива готово све потребе људског организма. Авокадо је богат витаминима Б, Ц и Е, калијумом, магнезијумом, гвожђем, добрим мастима које су неопходне нашем организму. Последњих неколико година, како у Европи тако и у Шпанији, потрошња авокада по глави становника се знатно повећала – рекао је Енрике Колијес.
Сматра се да авокадо помаже у превенцији бројних срчаних оболења, болести крвних судова, повишеног шећера у крви, код очних болести па је понео и титулу супер хране.
Због огромне потражње авокадо је незван и „зелено злато“ а широм Европе ничу чак и авокадо кафићи где заинтересовани могу да науче нешто више о бенефитима овог тропског воћа.
Како објашњавају Шпанци авокадо тражи доста сунца, не троши много воде али му је потребна сваки дан. Проблем недостатка падавина решили су наводњавањем које је од примарног значаја у процесу производње овог тропског воћа.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар