Нова средства за пољопривредни сектор путем нове гарантне шеме ДФЦ

Аутор: draganadpetrovic
327 посета

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јеленом Танасковић присуствовала је данас састанку министра финансија Синише Малог са потпредседницом Америчке међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) Марјам Кошарај, на којем се разговарало о економској ситуацији у Србији и свету, као и о спровођењу гарантне шеме која је намењена малим и средњим предузећима у Србији.

Гарантна шема, која је јуче и званично представљена јавности, ће бити на располагању микро, малим и средњим предузећима, са посебним фокусом на пољопривреду, неразвијене регионе, одрживи развој, старт-апове, као и компаније које воде жене. Компанијама ће бити доступни кредити за обртна средства и за инвестиције на период од шест месеци до десет година.

Илустрација: Детаљ са састанка

Реч је о 272 милиона долара који ће сада бити пласирани, а 21,51 одсто од укупног износа додељено је пољопривредном сектору, 10,29 одсто одрживом развоју, 8,53 одсто компанијама које воде жене, а 7,06 одсто неразвијеним регионима.

Укупан износ који је ДФЦ доделио пројекту је 400 милиона долара, те су Мали и Кошарај истакли да има простора и за друге банке да се прикључе пројекту. Уговори су до сада потписани са Банком Интеза, Прокредит банком, Адико банком и Рајфајзен банком.

Нов портфељ гаранција ДФЦ спроводи у сарадњи Министарством финансија и мисијом Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) у Србији.

Саговорници су закључили да ће овај пројекат додатно ојачати заједничку сарадњу, а у корист привреде у Србији.

Извор: http://www.minpolj.gov.rs/nova-sredstva-za-poljoprivredni-sektor-putem-nove-garantne-seme-dfc/

ФОТО: МПШВ

Srodni tekstovi

Оставите коментар