Ниже марже штите потрошаче а не утичу на цену пољопривредних производа

Аутор: draganadpetrovic
778 посета

ЦЕНЕ свињског меса од јуче су званично ниже, јер је почела примена Владине уредбе којом се оне ограничавају.Месо од бута не може да буде скупље од 709 динара, плећка максимално сме да кошта 699 динара, а свињски врат са костима и слабина, највише 595 динара. Међутим, у петак пре подне нису у свим продаваницама, које су репортери „Новости“ обишли, биле промењене ове цене.

И грађани су се распитивали да ли је месо појефтинило. Продавци су објашњавали да чекају нови ценовник и да не знају када ће то бити. У једном домаћем трговинском ланцу од јутра су биле истакнуте нове, ниже цене. На појединим местима су се свињски врат и плећка продавали за 899 динара, што је 200 динара скупље од прописаног лимита.Влада је ограничила и произвођачке цене свињетине. Такође је замрзнута и маржа на све врсте свињског меса и на пилетину, на максимално 10 одсто. Уредба је омогућила да се цене плећке снизе за 173 динара, свињског врата за 218 и слабине за 150 динара по килограму, а истовремено је дошло и до нивелације цене бута, те је ова категорија меса сада нешто скупља.Саветник министра пољопривреде Горан Ђаковић, оценио је да је Влада донела добру меру, јер не ограничава цене произвођача и кланичара, већ трговачке марже.

– С једне стране се чува стандард грађана, с друге се неће утицати на цене пољопривредних производа, а такође, ни прерађивачки капацитети овде неће имати проблеме – казао је Ђаковић.

 

Илустрација: Влада донела добру одлуку и заштитила стандард грађана

– Ова мера је донета са циљем да се ограничи маржа и да се прошири с ограничења цене свињског бута, на све остале категорије свињског меса, како не би дошло до различитих манипулација у трговинама.

Он је истакао и да су произвођачи сигурни што се тиче цена, које су, како је оценио, ових дана веома добре и што се тиче свиња, говеда, али и пилетине.
– Код пилећег меса није дошло до ограничења цена, већ само марже, зато што је цена пилетине већ сада у паду – објаснио је Ђаковић.

Илустрација: Код пилетине су ограничене само трговинске марже

МИНИСТАРСТВО: НЕЋЕ БИТИ НЕСТАШИЦА
У МИНИСТАРСТВУ пољопривреде истичу да мера Владе којом се ограничавају цене свињског меса неће довести до његове несташице у продавницама. Такође, указују да неће утицати на пољопривредне произвођаче и да су они сигурни што се тиче цена.

Извор: https://www.novosti.rs/ekonomija/vesti/1136279/negde-butkica-jos-starom-pojedini-trgovinski-lanci-jos-nisu-stavili-ogranicene-cene-svinjskog-mesa

Srodni tekstovi

Оставите коментар