Нећете веровати али за овај домаћи сир постоји листа чекања

Аутор: draganadpetrovic
731 посета

Златарски сир је производ са заштићеним именом географског порекла, а од скора и сертификован. Баш тај сир прави Слађана Пушичић из села Акмачићи у нововарошкој општини. За производњу користи се свеже, пуномасно кравље млеко, које мора да одговара захтевима Правилника о квалитету сировог млека

За производњу Златарског сира користи се свеже, пуномасно кравље млеко, које мора да одговара захтевима Правилника о квалитету сировог млека. Карактеристике млека за Златарски сир настају услед особености географског подручја где доминирају високопланински пашњаци са биљним покривачем који обилује нутритивно вредним врстама биљака. Ту су и специфична клима и чисто еколошко окружење. Слађана узгаја сименталке и то тако да су краве зими у штали, а од пролећа до јесени на пашњацима близу фарме, ограђене електричним пастиром.

  • Немамо пуно крава и зато смо одустали од предаје млека. Све користимо за производњу Златарског сира. Од пролећа до јесени краве се хране свежом травом и лековитим биљем са пашњака уз додатак житарица. Зими их хранимо сеном и житарицама, а већи део потребне количине сена скупимо са наших пашњака – прича Слађана.
Илустрација: Златарски сир се прави од пуномасног крављег млека

Трошкови нису мали. Међутим, Слађана и њена породица успевају да задрже краве. Месечна производња зависи од периода лактације краве, односно количине млека. Наша саговорница направи, просечно, око 250 кг сира сваког месеца.

  • С обзиром на велике расходе који прате производњу сира, зарада је минимална. Али, успевамо да опстанемо, захваљујући томе што породично обављамо све послове. Ми смо мала фарма и нисмо алави, имамо реалну цену сира за потрошаче. Не можемо живети само од сира, али он нам донесе увећање кућног буџета – каже Слађана.

На продају сира се не жали, већ каже да је на задовољавајућем нивоу.

  • У неким месецима током године прави се и листа чекања. Ти су нам месеци најлепши, иако немамо простора за производњу других млечних производа – објашњава Слађана.

Њен Златарски сир стигао је и до најудаљенијих делова Србије – захваљујући Интернету.

Када је почела ова пандемија, ми смо се окренули Интернету и успели смо захваљујући труду и раду, а првенствено квалитетном производу да дођемо до нових купаца и да их задржимо. Не знам ни сама где све нисам слала свој сир – кроз осмех прича Слађана.

На квалитет Златарског сира утиче квалитет исхране крава, односно богатство пашњака пуних лековитим биљкама, а како изгледа процес прављења Златарског сира, открила је.

  • Млеко се после муже цеди и одмах сири додавањем маје, без скидања кајмака. Тиме се добија пуномасни сир у саламури. Да би се добио квалитетан производ сваки сегмент производње је веома битан, почев од хигијене муже, температуре згоревања сира (од 20 до 25Ц). Након згоревања, сир се чува на температури од 10 до 15Ц. Током чувања сир се мора редовно одржавати – прича.
Илустрација: Производња сира за увећање кућног буџета

Слађана користи државне субвенције по хектару и по музној крави. План јој је да прошири производњу прераде млека и да, поред сира, купцима понуди паприку у павлаци. Свим срцем се нада да ће јој субвенције од државе помоћи у томе.

Извор: https://www.ekapija.com/where-to-invest/3584650/zlatarski-sir-troskovi-proizvodnje-nisu-mali-ali-se-trazi-kriska-vise-i

Srodni tekstovi

Оставите коментар