Нема разлога за поскупљење меса, Влада спречава скок цена

Аутор: draganadpetrovic
273 посета

НЕ постоји ниједан објективан разлог да дође до поскупљења свињетине и пилетине у Србији, после укидања ограничења за њихове цене. Потражња је стабилна, а нису повећени ни трошкови производње. Цена кукуруза, који је основна компонента хране за животиње, пала је, а држава је обезбедила јефтину струју и друге енергенте. Ово у разговору, за „Новости“, каже помоћник министра трговине Жарко Малиновић, истичући да свакодневно анализирају кретања цена и на основу тога доносе одлуке.
– У последња три месеца потражња је стабилна, и глобално тржиште и наше се стабилизују – указује Малиновић. – Од трговаца смо добили позитивну реакцију о укидању дела уредбе. Одређене врсте меса у маркетима се и даље продају испод цена које су биле прописане уредбом.

Поводом најава појединих кланичара да ће након „одмрзавања“, већ од следећег месеца, свињски бут коштати и до 900 динара, крменадле 800, а цело пиле 360 динара за килограм, Малиновић истиче да они у сваком тренутку могу да реагују и онемогуће такву злоупотребу.
– Такви покушаји да се злоупотреби слободно формирање цена нису добри – наглашава наш саговорник. – Имамо механизме да то лако спречимо. Важно је да у тренутку овакве кризе сви у ланцу снабдевања покажу свој део одговорности.

Илустрација: Нема разлога за поскупљење меса

На питање да ли би свињетина и пилетина могле да поскупе, јер укидањем дела уредбе за одређене врсте меса више није ограничена трговачка маржа на 10 одсто, Малиновић истиче да су трговци показали висок ниво одговорности.

– То су производи на којима имају најниже марже – наводи помоћник министра. – Такође, треба имати у виду да у трговини имамо раст конкуренције и унапређено тржиште и зато морају да се боре кроз ценовну политику за потрошаче.

И у Привредној комори Србије истичу да нема реалних разлога да поскупе свињетина и пилетина, јер су услови производње остали исти. Секретар Удружења за сточарство ПКС, Ненад Будимовић, каже да је иницијатива за укидање ограничења цена покренута пре неколико месеци ка министарствима и Влади, а дошла је од примарних произвођача фармера и кланично-прерађивачке индустрије.
Ускоро почиње и ускршњи пост који ће утицати на смањење потрошње меса – указује Будимовић.

– Нико у тржишном ланцу, фармери, кланичари, трговци не добијају ако се цена повећа и роба стоји на рафовима.

Он каже да треба пратити и анализирати ситуацију. Подсетимо, Влада Србије је прошлог четвртка изменила Уредбу којом су дефинисане максималне цене основних животних намирница, тако што су из ње избачене одредбе које се односе на одређене врсте свињетине и пилетине. За време важења овог акта, било је прописано да килограм свињског бута не сме да кошта више од 750,20 динара, док је плећка без костију могла да се продаје максимално за 738,10. Највиша дозвољена цена свињског врата била је 688,70, крменадле са костима 659,45, а целог пилета 319 динара по килограму.

Илустрација: Ускоро почиње ускршњи пост па ће се смањити потражња за месом

ЦИЉ ЗАШТИТА ГРАЂАНА И ПРИВРЕДЕ

ПОМОЋНИК министра трговине Жарко Малиновић каже да је основна врста хлеба „сава“ поскупела на 57 динара, јер су пекарима порасли инпути, пре свега, цена радне снаге.
– То је минимално повећање од 3,5 динара – оцењује Малиновић.

– Ту уредбу смо донели дугорочно, важи до краја јуна, тако да ће цело тржиште до нове жетве имати предвидиву ситуацију.

На режиму ограничених цена су још брашно, уље и шећер.

Извор: https://www.novosti.rs/ekonomija/vesti/1203403/nema-razloga-meso-poskupi-vlada-sprecava-skok-cena-mesa

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар