Нема премија за млеко за српске повратнике 

Аутор: Gdjakovic
618 посета

Нема премија за млеко за српске повратнике
Срби повратници у ФБиХ, кооперанти Земљорадничке задруге Планинско млијеко из Шипова, већ осам мјесеци нису добили премије за млијеко. Осим дискриминације Срба повратника, у задрузи наводе да је ово покушај да се она елиминише са тржишта, јер смета млекарским лобијима. У Министарству пољопривреде ФБиХ тврде да премије нису уплаћене, јер задруга нема фискални рачун.

Земљорадничка задруга Планинско милијеко из Шипова има 20 задругара у ФБиХ, од којих су већина српски повратници. Задруга је основана прошле године и нуди највишу откупну цену млека. Њени задругари су раније сарађивали са другим задругама из Српске и добијали премију за млијеко од федералног Министарства пољопривреде.

Раде Клинац, из Пердухова код Гламоча, каже да се, откако су у фебруару доселили у Планински милијеко, суочавају са проблемима, јер им ФБиХ оспорава премију.

– Осам месеци немамо плату. Од чега можемо да финансирамо фарму, наше текуће обавезе, раднике, не можемо да обезбедимо храну за стоку – истиче Клинац.

Жељко Руњо, из Рора код Гламоча, рекао је да његова петочлана породица зависи од примања, односно од подстицаја.

У Планинском млијеку признају да нису имали фискалне рачуне за први квартал, али кажу да су доставили мишљење Пореске управе Српске према којем је велепродаја изузета од фискализације. У међувремену су добили фискалну касу и предали фискалне рачуне за други квартал. Али још увек нема премије.

Милорад Козомара, директор ПЗ Планинско млијеко, истакао је да проблем није у овој задрузи, јер су они доставили документацију, као и друге двије задруге из Шипова и Мркоњић Града.

– Остварили су премију, али моја задруга није. Питам министра „Зашто?“. Сва преписка коју ми је доставио је неистинита. Послали смо сву потребну документацију – нагласио је Козомара.

А одговор федералног министарства на бројна писма стигао је тек после 130 дана. Они одбацују етничку дискриминацију. Наводе да захтев Моунтаин Милка за први квартал није имао фискалне рачуне, а да је захтев за други квартал у току. Одбацују и тврдње Моунтаин Милка да поједине задруге из Српске добијају федералне подстицаје без фискалног рачуна.

„Напомињемо да је у току провјера комплетности документације откупљивача млијека регистрованих на територији Републике Српске, те можемо потврдити да смо утврдили да предмети наведених субјеката који су до сада прегледани садрже фактуре као и фискални рачуни“, саопћено је из Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства ФБиХ.

Моунтаин Милк је од савезног министарства тражио доказе да друге две задруге подносе фискалне рачуне. Истичу да су о свом случају обавијестили Кантонално тужилаштво Сарајево, Агенцију за истраге и заштиту и Омбудсмана за људска права.

Извор:

https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=526082

Srodni tekstovi

Оставите коментар