Немачка разматра снижење пореза на здраву храну

Аутор: draganadpetrovic
258 посета

БЕРЛИН – У Немачкој се повела расправа о смањењу ПДВ-а на одређене намирнице, с обзиром на велику инфлацију, пише Дојче веле. Како подсећају, порез на додату вредност у тој земљи углавном износи 19 одсто, али је за храну 7 одсто. Прошле године су намирнице поскупеле за 21 одсто, а инфлација је још висока.Немачки министар пољопривреде Џем Оздемир из странке Зелени је за укидање ПДВ-а на здраву храну, а Савезни завод за животну средину (УБА) и Савезно удружење потрошача се залажу за појефтињење биљне хране.

Ослобађање од ПДВ-а или снижавање цена за седам одсто воћа, поврћа, производа од житарица и биљних уља могло би да донесе домаћинств годишњу уштеду од око четири милијарде евра, оцењује Дирк Меснер, шеф УБА.

Како лист наводи, процентуална уштеда за кућни буџет била би виша код сиромашнијих који ионако троше велики део свог новца на храну. Но, у апсолутном износу, богатији који купују квалитетнију, односно скупљу храну уштедели би веће суме, јер троше и до дупло више новца на храну. Поред финансијског растерећења, ниже цене појединих намирница требало би да утичу и на промену навика – мање меса, више поврћа.
„Мада многи у Немачкој то не воле да чују, ми морамо да једемо много мање меса и других животињских производа”, рекао је Марсел Фрачер, председник Немачког института за привредна истраживања (DIW), преноси Танјуг.

Стога би ослобађање од ПДВ-а на воће, поврће и житарице била важна одлука савезне владе и из социјалне, еколошке и здравствене перспективе, сматра он.

Илустрација: Инфлација узима данак и у Немачкој и сад се троши дупло више новца на храну

Ниже цене би такође могле да помогну онима који се баве органском храном. Председник удружења пољопривредника Јоахим Руквид жали се да фирме која продају висококвалитетне органске производе тренутно трпе због огромног пада продаје.

Многи фармери су зато опрезнији када је реч о преласку на органску производњу. Међутим, снижење ПДВ-а стигло би до новчаника једино ако би произвођачи хране, чији власници спадају у најбогатије Немце, тај „поклон” државе стварно пребацили потрошачима, уместо да га ставе себи у џеп.

„У суштини, имамо релативно висок притисак конкуренције у малопродаји, тако да се може очекивати да ће се смањење ПДВ-а пренети на приватна домаћинства бар на дужи рок”, каже Стефан Бах из DIW-а.
Он сумња да ће се то десити у кратком или неком средњем року, с обзиром на високу инфлацију, енергенте и друге трошкове.

У другој половини 2020. због поскупљења током пандемије већ је снижен ПДВ на шест месеци. Редовна стопа од 19 одсто снижена је на 16, а нижа стопа од 7 снижена је на 5 одсто, подсећа немачки лист.

Према истраживању Бундесбанке, 60 одсто смањења пореза прослеђено је потрошачима. Истраживачи са минхенског института IFO кажу да је у прехрамбеном сектору то било и до 80 одсто.

Међутим, тада је ситуација била другачија, јер се смањење ПДВ-а није односило само на храну, није било инфлације као сада и знало се да су пореске олакшице само привремене.

„Све у свему, тешко је предвидети ефекат смањења ПДВ-а јер нема довољно искуства”, каже Бах, напомињући да је ПДВ прилично нов порез у Немачкој (уведен 1968), који је у прошлости углавном растао.

Илустрација: Највише трпе органски произвођачи

Додаје, међутим, да је оно што се може проценити – колико новца држава губи и објашњава да тренутно наметање ПДВ-а од 7 одсто на намирнице доноси приход од око 15 милијарди евра годишње.

Смањење ПДВ-а такође би утицало и на релативно високу инфлацију.

Према Савезном заводу за статистику, храна чини скоро десет одсто потрошачке корпе за куповину, па би мера могла да смањи инфлацију за 0,6 до 0,7 одсто, додао је Бах.

Дојче веле наводи, да, док се у Немачкој о томе још разговара, друге земље су већ кренуле у акцију. Тако су Пољска и Турска још 2022. смањиле ПДВ на храну укључујући и месо. У Шпанији је ПДВ на основне намирнице попут воћа, поврћа, хлеба и млека сасвим укинут од почетка ове године. Мера се додуше не односи на месо и рибу и важиће најпре пола године.

Иако је ово узроковало пад цена, у првој недељи јануара шпанска организација за заштиту потрошача FICUA пријавила је седам малопродајних ланаца Националној комисији за конкуренцију, јер нису примениле снижење цена.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/533164/nemacka-porez-zdrava-hrana

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар