Нека вас не завара бака на пијачној тезги

Аутор: draganadpetrovic
308 посета

Ситне преваре на пијацама у нашој земљи већ су добро познате многим грађанима који тамо пазаре. Најновија, који су купци учили у приградским насељима у главном граду је да су се појавили трговци који накупцима издају тезгу с бабом из комшилука.

Бака по овом сценарију има веома захтевну улогу и низ сцена које треба да одглуми. Наиме, њен задатак је да убеди потрошаче да је са села и да су производи које продаје директно из њене њиве, домаћи и непрскани. Како заправо све изгледа објаснила је једна муштерија која често пазари на пијаци у близини Новог Београда. Према њеним речима, при куповини је врло избирљива, и јако јој је важно да воће и поврће које купује није прскано. на истом месту купује и друге производе, пилетину, јаја…
Како каже превару је открила тако што је на поменутој пијаци видела комшиницу из свог улаза како на тезги продаје купус, за који тврди да је узгајан у њеној њиви у Футогу. Како ју је ово запањило, сачекала је тренутак да остане насамо са продавачицом те је у питала од када је то тако?! Том приликом је сазнала да је њена комшиница, стара 69 година, ангажована и да јој је главни задатак да убедим купце да је све што продаје њено, из њене њиве.

– Моје је да дођем ненашминкана и с марамом, кад год ме неко пита одакле сам да кажем да сам из Футога. То ми и није тешко, јер сам рођена у Новом Саду. Треба људима да сугеришем да је купус са моје њиве и да је најбољи – препричала је разговор с комшиницом саговорница.

– Мој муж је после сазнао да већ дуже време може да се закупи лажна сељанка. Само тезга је 4.800 динара кад се изнајмљује од пијачне управе, а с бабом је, како су му рекли, по договору. Зависи да ли ће бити сваког дана или само викендом. Посао цвета и свима је добро, а то што је купус купљен на кванташу или у оближњем маркету, кога брига – закључила је она.

Илустрација: Пијачни трговци се досетили како да лакше убеде купце да купе њихове производе
Пре неколико дана Н.М. је пазарила на пијаци на Бановом брду.

– Купила сам црни лук, кромпир и зелен код истог човека, па сам га питала да не зна неког ко има домаћа јаја. Одмах ми је рекао да има он, само не тог момента, али скупиће ми до идуће суботе. Додао је да ће бити скупља него иначе, јер су то, ипак, здрава домаћа јаја. Прихватила сам понуду и кренула кући срећна што ће моје дете јести квалитетну храну, кад ми је тип са тезге преко пута добацио да нама Београђанима редовно уваљују рог за свећу. Питала сам га на шта мисли, објаснио ми је да онај што ми је великодушно обећао домаћа јаја живи на Бановом брду и не само да нема ту кокошке, него никад село видео није. Јаја, наравно, купује у продавници, мало их испрља да би личила на домаћа и зарађује на наивним муштеријама попут мене – испричала је Н.М.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/moj-novcanik/trgovci-smislili-novu-prevaru-na-pijacama-unajmljuju-bake-iz-komsiluka-koje-ubeduju/t41t5rj

Srodni tekstovi

Оставите коментар