Недмовић о цени меса, аграрном буџету и ратарским усевима

Аутор: Gdjakovic
548 посета

За субвенције у пољопривреди данас се издваја више новца него икада и када је реч о квалитету и контроли хране, грађани Србије могу да буду мирни јер граничне ветеринарске и фитосанитарне службе раде свој посао и стоје раме уз раме са најбољим европским службама, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић. „Управо за субвенције издвајамо више него икад, око 400 милиона евра, плус ИПАРД, само ове године један конкурс је био 60 милиона евра и још субвенције које дајемо у сарадњи са Светском банком, а које су посебне по томе што унапред добијете пола новца од инвестиције, 40 одсто кредит банке и свега 10 одсто вашег учешћа“, оценио је министар.
Он је за данашњји Курир рекао да се труде да на сваком кораку нађу нове изворе финансирања. Недимовић каже да је ова година сигурно врло специфична, те да су цене како житарица, тако и воћа одличне, да су негде рекордне, какве раније нису забележене, попут малина, купина, пшенице, кукуруза.
Са друге стране, како наводи Недимовић, скупе житарице поскупљују производњу меса и млека, јер када сточари продају скупо робу њима одговара, али се онда потрошаци жале да је скупо месо у радњи, те је то тешко помирити и незахвално је ценити стране. Недимовић додаје да је његов посао као министра свакако да помогне произвођачима.
Говорећи о случајевима недавног повлачења неисправног сладоледа и млека са тржишта, министар је оценио да се такве ствари дешавају свуда у свету, па на тај начин долазе и до наших граница, те да наш систем безбедности хране функционише одлично.

Свињско месо


„За мене то није ништа ново нити толико битно, колико чињеница и управо доказ да последњих дана наш систем безбедности хране функционише одлично,“ рекао је Недимовић. Када је реч о сушама и временским непогодама и како ће се оне одразити на принос, министар је рекао да ће се свакако одразити на поједине културе у погледу приноса. „Род кукуруза ће бити нешто мањи, код соје ће принос бити такође мањи, док код осталих житарица не
очекујем веће проблеме,“ каже Недимовић.
Министар је додао да су цене меса у малопродаји у порасту, али да би требали да имамо на уму да су то све пролазне фазе, јер је тржиште то које одређује њихову цену, те да се не очекују никакви драматични сценарији у наредним месецима.

Извор: Курир, ТАНЈУГ

http://agrobiznis.rs/

На киосцима је нови број Агробизнис магазина!

Srodni tekstovi

Оставите коментар