НЕДИМОВИЋ: У пољопривреди укинуте границе за земље Отвореног Балкана

Аутор: draganadpetrovic
283 посета

МИНИСТАР пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је, после јучерашњег састанка у Охриду са министрима пољопривреде Северне Македоније и Албаније, да су укинуте границе између земаља Отвореног Балкана. Недимовић је рекао да је једна од најважнијих тема састанка била храна, односно њен транспорт између земаља Отвореног Балкана.
-Један од првих послова који су завршени у оквиру Отвореног Балакана јесу управо ови послови из области пољопртивреде и нема више граница када храна прелази гранизу између Србије, Северне Македоније и Албаније, рекао је Недимовић Тањугу.

Објаснио је да се храна која долази у Србију из Албаније третира као да је пореклом из Србије и обрнуто, тако да се признају сви сертификати.

Министар је истакао да постоји посебна трака на граничним прелазима за камионе, у којој нема заустављања.

-Све оно што су нам били проблеми претходних година више не постоји и то могу да потврде компаније из све три земље. Оно што је најважније, 6.400 камиона је од 3. јануара, када је почела примена Отвореног Балкана, до 1. јуна прешла преко границе, што је за 13 одсто више него што је било прошле године у исто време- казао је Недимовић.

Он је додао да би ти резултати били бољи да није било проблема насталих услед кризе у Украјини и забране извоза.

Недимовић је нагласио да је Србија прва изашла у сусрет Албанији и Северној Македонији да им помогне када је ситуација са пшеницом и кукурузом била тешка.

Додао је да се реализују и сви уговори за извоз српског брашна у те две земље.

Изразио је наду да ће и Црна Гора и БиХ, које на самиту у Охриду учествују као посматрачи, прихватити такву сарадњу у сектору хране и у другим областима.

Извор: https://www.novosti.rs/c/ekonomija/vesti/1124142/ministar-nedimovic-poljoprivredi-ukinute-granice-zemlje-otvorenog-balkana

Srodni tekstovi

Оставите коментар