Недимовић: Три нова конкурса за субвенције у пољопривреди

Аутор: draganadpetrovic
420 посета

БЕОГРАД, 8.децембра (Тањуг) – Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић најавио је данас да ће у наредних 15 дана бити расписана три конкурса за субвенције у пољопривреди и нагласио да у Србији неће бити несташице хране, истичући да је наша земља лидер у региону у пољопривреди и производњи хране.
Недимовић је гостујућу на ТВ Пинк рекао да се први конкурс односи на набавку механизације и да држава даје половину новца.
Други конкурс је намењен набавци трактора преко ИПАРД програма где је, како каже, поврат новца 60 одсто, док је трећи конкурс за сточарство.
Недимовић је појаснио да ће пољопривредници моћи да изграде фарму или да купе машине за сточарство тако да држава субвенционише 50 одсто, 40 одсто су средства из кредита, а 10 одсто новца улаже пољопривредник.
„Неко ће рећи одакле ми новац да купим све то и да чекам да ми држава врати. Зато држава даје кредит са субвенционисаном каматном стопом од 1 до три одсто“, рекао је министар.
Најавио је и новине за набавку вештачких ђубрива, што је, како каже, тренутно највећи проблем за пољопривреднике, али да цена неће бити као прошле године.
„Међутим, даћемо кредитну подршку са 0 одсто камате и да прво плаћање буде у октобру када прођу све жетве када пољоприврдници имају новца да плате“, рекао је Недимовић.
Најавио је увођење система е-Аграр тако да ће пољопривредници моћи да електронским путем конкуришу за субвенције.

Илустрација: Субвенције за сточарство за изградњу фарми или куповину машина


Такође, и исплате субвенција ће ићи по убрзаном систему, а пољопривредници неће морати да прикупљају документацију, јер ће, каже министар, постојати велика база података и све ће бити електронски.
‘Добију решење и у сваком тренутку знају у каквом је статусу њихов предмет“, рекао је Недимовић.
Коментаришући меру којом је Влада Србије ограничила цену хлеба на шест месеци, а цене уља, брасна, сећера, свињског меса и млека на два месеца, Недимовић је рекао држава интервенисала у складу са Законом о трговини јер је, како је објаснио, цена пшеница на берзама два пута порасла од прошле жетве.
„Прошле недеље је цена пшенице на берзама доживела благи пад, вицдећемо да ли је то закономерност или инцидент, али од тога како се пшеница третира на берзи зависе и цене кукуруза, ђубрива, хране…“казао је министар.
Како каже, циљ је да ценом основних животних намирница буду задовољни и купци и произвођачи и и прерађивачи.
„На 60 дана се раде корекције, ако настави тренд пада цене пшеница, можемо и раније да одреагујемо, а у овом тренутку влада је употребила алате који су јој на располоагању“, рекао је Недимовић.
Навео је да не треба да буде бојазни да ће бити несташица хране нагласивши да је Србија земља хране и да произведе два пута више пшенице него што је потребно, а кукуруза три пута више.
„Други ће бити у много већем проблему због гаса и струје, а то увек повуче и цене хране, али не очекујем веће проблеме у Србији“, рекао је Недимовић и додао да извоз хране из Србије достиже милијарди долара.
Говорећи о новим тржиштима, Недимовић је рекао да је недавно потписан уговор са Индонезијом у којој живи 80 милиона хришћана.

Илустрација: Подстицаји за тракторе преко ИПАРД програма


Недимовић је казао да је у претходна два месеца највише јагањаца извезено у Либан, Израел и Либију, а отварају се, каже, могућности за извоз у Ирак, Саудијску Арабију и Иран.
Недимовић је навео и да је јуче посетио Горње Недељице код Лознице и да је разговарао са мештанима тог краја који су забринути због пројекта Рио Тинто.
„Разговарали смо сточном фонду, како да реку Корениту и горњи ток Јадра регулишемо.То је народ који је добар и жели да ради, забринути су због неких тема које су за њих животне,а с друге стране су исполитизоване. Треба наћи меру да људи живе и раде и да буду задовољни и мислим да то може да се оствари“ рекао је Недимовић.

Извор: Тањуг

Srodni tekstovi

Оставите коментар