Недимовић: Српска ветерина и фитосанитарна заштита спремне

Аутор: draganadpetrovic
394 посета

БЕОГРАД, 28.децембра (Тањуг) – Министар пољопривреде Бранислав Недимовић позвао је данас посланике да подрже Споразум о сарадњи у ветеринарско, фитосанитарној и области безбедности хране и хране за животиње, који је потписан у Тирани 21.децембра у оквиру Отвореног Балкана.

“Српска ветерина и српска фитосанитарна заштита су апсолутно спремне за овај пројекат од понедељка, 3. јануара”, рекао је Недимовић у Скупштини Србије. Он је подсетио да до сада уопште нису биле признате лабораторијске анализе хране, без обзира да ли је биљног или животињског порекла, у међусобној трговини између Србије, Северне Македоније и Албаније.

“Када неко пожели да храну из Елбаса пошаље за Београд, Нови Сад, Суботицу или из Ниша за Куманово, сваки пут храна је на прелазу морала да буде поново узоркована и да се чека на анализе, па да се тек онда нађе на тржиште хране”, објаснио је Недимовић. Према његовим речима, са овим споразумом те баријере се апсолутно руше.

“Потпуно су усаглашене лабораторијске анализе за ове три земље, и све што је издато у Тирани важи и у Зрењанину, све што је издато у Новом Саду важи и у Тетову…”, рекао је министар. Како је навео, суштина је да на граничном прелазу који је најфреквентнији Прешево-Табановци нема заустављања робе биљног и животињског порекла, а при томе се потпуно поштује начело безбедности хране.

Илустрација: Лакши пролаз робе на границама између земаља Отвореног Балкана

“Јако је важно да цео овај простор у размени хране који је сада вредео око 450 милиона евра, нарасте до милијарду евра”, рекао је он. Недимовић је навео да ће због безбедности хране постојати такозовани мониторинг који је међусобно усаглашен.

“То је број пошиљака који се случајним узорком на граници о трошку државе на чијој се територији тестира”, рекао је Недимовић и истакао велики значај Отвореног Балкана.

“Ова прича је прича за историју, прича за увезивање тржишта. Ми смо са пројектом Опен Балкан добили још 50 одсто људи који ће бити конзументи српске хране. Добили смо простор на којем ће за 50 одсто више свакој земљи бити више радне снаге слободно”, рекао је Недимовић. Очекује да ће у првим данима, како је рекао, бити техничких “заврзлама”, али ће то бити у ходу отклоњено.

Извор: Тањуг

Srodni tekstovi

Оставите коментар