Недимовић: Србија има довољно хране за себе и за извоз

Аутор: draganadpetrovic
442 посета

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић наводи за РТС да Србија има довољно хране и за себе и за извоз. Како каже и једну жетву да прескочимо имаћемо довољно хране. „Србија је земља хране и у нашој земљи има довољно пшенице, кукуруза, уља, брашна, млека и других пољопривредних производа који су неопходни за наше становништво“, каже Недимовић.

Снабдевеност домаћег тржишта је стабилна, имамо вишак хране па је Влада одобрила извоз додатних количина житарица.Бранислав Недимовић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а навео да имамо довољне хране да можемо да је извозимо.

„Србија много више произведе него што сама може то да или да поједе наше становништво или да се користи уопште за сектор сточарства“, каже Недимовић.

Додаје и да ће увек у фокусу и на првом месту бити интереси Србије.

„Прво морам да кажем Влада заједно са председником Србије Александром Вучићем стратешки проматра читаву ову ситуацију везану за храну – Србија је земља хране и у нашој земљи има довољно и пшенице, и кукуруза и уља, брашна и млека и других пољопривредних производа који су неопходни за наше становништво. И увек ће у фокусу и на првом месту бити интереси Србије“, каже министар.

Илустрација: Министар Бранислав Недимовић нагласио је да су интереси Србије и њених грађана увек на првом месту/ФОТО: Printscreen РТС

Наводи и да ће председник Србије Александар Вучић у свом обраћању које је најавио за 6. мај изнети више детаља о стратешким правцима како ћемо управљати храном и шта ћемо радити.

„Али ја могу да вам кажем да не само да је Влада јуче одобрила извоз јер стање усева је бар што се тиче пшенице, уљене репице и неких осталих ствари, све оног што сада не тече сетва је у таквом добром стању, имамо и довољно и у складиштима, да можемо себи односно нашим пољопривредним произвођачима и компанијама да омогућимо извоз“, каже Недимовић.

Подсећа да су прекјуче донете одлуке о извозним квотама.

„Немојте да заборавите да смо ми на режиму квота – дозвољено је 220.000 тона пшенице да се извезе, да се извезе 23.000 тона брашна, 150.000 тона кукуруза и осам милиона боца уља“, наводи министар.

Истиче да грађани немају разлога за страх да неће остати довољно за њих.

„Ми водимо рачуна о билансима и не да има довољно за Србију, него што се тиче пшенице ми можемо малтене и једну жетву да прескочимо и опет ћемо имати довољно хране“, истиче министар.

Како каже, гледа се да у сваком тренутку буду задовољни и пољопривредни произвођачи и са друге стране потрошачи.

„А и да трговци односно извозници могу то да извезу из једног простог разлога – јер ми много више имамо него што је то нама потребно“, наводи Недимовић.

Упитан да ли грађани треба да брину да ли ће имати довољно млека, одговара да га има довољно, чак, како каже, и за извезе.

Поручује и да је цели државни врх, на челу са председником Вучићем укључен у решавању свих проблема и евентуалних изазова који се могу појавити у сектору хране.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4798287/globalna-kriza-srbija-zitarice-brasno-izvoz.html

ФОТО: Printscreen РТС

Srodni tekstovi

Оставите коментар