Недимовић: Србија добија најмодерније системе за наводњавање

Аутор: draganadpetrovic
578 посета

Србија је потписала уговор са Европском банком за обнову и развој о финансирању система за наводњавање.
„То нису они карактеристични системи где директно идемо из реке или језера, ово је један другачији систем“, казао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Како је додао, говорећи за Телевизију Прва, систем се ради у Неготину, Свилајнцу и на територији општина Сремска Митровица и Рума.“Тачније, све се одвија на простору општине Рума, вештачке акумулације Борковац и Павловци. Из Саве гурамо воду, сад то делује неком као да смо полудели, гурамо воду узбрдо, 14 километара, до вештачке акумулације Борковац и Павловци, зато што тамо нема довољна количина воде, јер ово је јужна падина Фрушке горе, овде има много винограда, много воћњака, на стотине хекрата… Нема довољно воде, а без воде у виноградарству и воћарству нема ништа“, казао је Недимовић.

Зато, додаје, мора системом цеви, потисних пумпи, да се гура вода горе, да би се довољне количине обезбедиле за 3.500 хектара нових површина које могу да се наводњавају.

„То је нови пројекат који радимо за 2022. годину. Око Павловачког и Борковачког језера имате највеће воћњаке, доста нових винограда“, напоменуо је.

Илустрација: Олакшано наводњавање

Извор:https://www.b92.net/biz/vesti/srbija/deluje-kao-da-smo-poludeli-guramo-vodu-uzbrdo-video-2078042

У сали Градске куће у Сремској Митровици данас је потписан уговор за другу фазу програма за отпорност на климатске промене и наводњавање у Србији.
Друга фаза пројекта обухвата изградњу примарне инфраструктуре за наводњавање у близини акумулационих језера Павловци и Борковац на Фрушкој гори, чиме ће се омогућити преузимање 1 м3/с воде из канала јарачка Јарчина у који ће да се издвоји 12 м3с воде из реке Саве.Транспорт воде до вештачких језера обезбедиће се преко црпне станице и потисног цевовода, а наведена језера послужиће као акумулације и омогућиће снабдевање водом 3.500 хектара воћњака и винограда.

„Језера Павловци и Борковац када су стварана била су довољна за наводњавање површина под воћем које су тада постојале. Међутим, развој пољопривреде и Републике Србије допринео је томе да ми свакога дана имамо све више хектара и под виноградима и под воћем, а управо јужна падина Фрушке горе идеално је подручје за такву производњу. Без воде у 21. веку то више не може да се реализује“, рекао је Бранислав Недимовић, министар пољопривреде и водопривреде.

„Ово није лак посао, захвалио бих се свим актерима и учесницима на пројекту, а очекујем да ће се током идуће године почети са изградњом цевовода и да ће до сезоне 2023. године све бити у функцији. На једном хектару земље где смо до сада имали до 1.000 евра профита, након спровођења овог пројекта у дело, то може бити профит и до 10 пута већи“, рекао је Недимовић.

Илустрација: Наводњавање фрушкогорских винограда/ Фото: Pixabay

Програм за отпорност на климатске промене и наводњавање у Србији – фаза ИИ спроводи Јавно водопривредно предузеће „Воде Војводине“ Нови Сад, у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и надлежним органима у Општини Рума и Граду Сремска Митровица.

„Овај пројекат је доказ колико се у нашој земљи води рачуна о пољопривреди. Држава је обезбедила средства за финансирање пројеката, који се односе на Јарчину и језера Борковац и Павловачко, а тиме ћемо добити могућност да се додатних 13,5 хиљада хектара наводњава“, поручио је Срђан Кружевић из предузећа „Воде Војводине“.
Извор:https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/srem/izgradnja-cevovoda-za-navodnjavanje-vocnjaka-i-vinograda-fruske-gore_1300221.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар