Недимовић: Саудијска Арабија отвара тржиште за пољопривредне производе из Србије

Аутор: draganadpetrovic
477 посета

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић истиче да су обезбеђене довољне количине вештачког ђубрива. Каже за РТС да Саудијска Арабија отвара своје тржиште за пољопривредне производе из Србије, као и да су у току преговори са два велика инвеститора која се баве прерадом кукуруза. Најављује да ће 7. фебруара бити отворен нови позив ИПАРД-а за куповину трактора.Првог месеца у години, ратари, повртари и виноградари планирају шта ће радити током године, док за сточаре нема одмора. Ипак, за биљне произвођаче ових дана креће озбиљан посао: ђубрење пшенице и других озимних усева.Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да нам је потребно 400.000 тона вештачког ђубрива и да је комплетно обезбеђено преко увозника.

„Обезбедили смо 400.000 тона вештачког ђубрива и биће потпуно подмирени пољопривредни произвођачи за пшеницу и касније за остале ратарске културе“, истиче Недимовић.

Каже да је чињеница да у свету постоји озбиљна криза са гасом и да Србија не може да се понаша као да је сама на планети.

Илустрација: Обезбеђено ђубриво и семе за пролећну сетву

„Србија и Југославија су увек биле зависне од увоза урее јер нисмо имали довољно гаса. Као што немамо море, тако немамо ни гас. Морамо увек да будемо свесни тренутка у којем живимо. Цена урее је кренула да пада, већ сада је за скоро 200 евра нижа него што је била пре месец дана и то је тренд“, објашњава Недимовић.

Наглашава да ђубрива има довољно на тржишту, да стижу нови контингенти и да ће бити сасвим довољно за све радове у сектору ратарства.

Обезбеђено семе за сетву
Недимовић подсећа и да је држава изашла са две посебне мере и да су већ четири банке почеле да реализују меру бескаматног кредитирања, док ће још шест банака почети са реализацијом током наредних дана.

„Пољопривреднику је доста само да оде у пословну банку. Држава покрива комплетну камату, враћа се главница, тек први део, када прођу све жетве, у октобру. Не требају никаква посебна средства обезбеђења, добијете новац потпуно бесплатно, добијете га сада да бисте могли јефтиније да узмете ђубриво“, каже Недимовић.

Истиче да је обезбеђено и семе за сетву и да нема разлога за бригу.

„Што се тиче кукуруза и осталих култура које иду на пролеће, немојте бринути. Имамо своју производњу и немамо никаквих проблема“, наглашава Недимовић.

У току преговори са два велика инвеститора
Ових дана помињало се да ће кинеска компанија улагати у прераду кукуруза, а министар Недимовић каже да су у току преговори са два велика инвеститора: једним из Египта и једним из Кине.

„И један и други се баве прерардом кукуруза и производњом глукозе, неких сирупа и производа за фармацеутску индустрију. То су финални премијум производи од кукуруза. Њима је идеја да прерађују око пола милиона тона кукуруза. То су озбиљне ствари“, истиче Недимовић.

Илустрација: Бранислав Недимовић министар пољопривреде током гостовања на РТС/ Фото: Printsreen РТС

Каже да је министар пољопривреде Египта најавио да ће у марту доћи у Србију баш због реализације те инвестиције.

„То је јако добро јер више не морамо да продајемо сировину него радимо полупроизвод или финални производ који је много скупљи. То је циљ пољопривреде“, истиче Недимовић.

Органска пољопривреда сектор са највећим растом
Што се тиче органске пољопривреде, министар Недимовић каже да је то сектор са највећим растом извоза у претходној години, од чак 94 одсто.

„Пре осам година извоз нам је у том сектору био четири милиона долара, а сада је 65 милиона долара. У Немачку иде 31 одсто нашег извоза, а 13 одсто у САД. То су платежно способна тржишта“, напомиње Недимовић.

Истиче да пољопривредници имају могућности да уз помоћ државе купују репроматеријал, машине, опрему и прерађивачке капацитете.

„Имамо четири-пет конкурса који су већ у току. За набавку механизације добијете пола новца, за куповину трактора имате два конкурса. Из ИПАРД-а 7. фебраура креће нови позив. Што се тиче сектора сточарства, имате већ отворен позив за набавку трактора од 80 киловата, где држава дâ пола новца бесплатно, 40 одсто је кредит, а 10 одсто је сопствено учешће“, наводи Недимовић.

„Саудијска Арабија отвара тржиште за производе из Србије“
Недимовић каже да има и конкурса који су отворени за набавку робота за мужу које људи траже због недостатка радне снаге. Истиче да ће први пут на пијацама, трговима и улицама бити млекомати са свежим млеком са фарми.

Илсутрација: Јабуке шаљемо у Индонезију/ Фото: Pixabay

Најављује да од марта креће и исплата 55 милиона евра за давања по хектару свим пољопривредним произвођачима.

Министар тврди да ће и ове године хране у Србији бити и истиче да је претходне године забележен рекордан извоз од пет милијарди долара.

„Јуче нам је потврђено да Саудијска Арабија отвара своје тржиште за пољопривредне производе из Србије, за говеђе месо, јагњеће месо, млеко и млечне производе, а потписали смо и споразум са Индонезијом, они отварају тржиште прво за јабуку, за кукуруз, па идемо даље на нова тржишта“, каже Бранислав Недимовић.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4683812/branislav-nedimovic-saudijska-arabija-otvara-trziste-poljoprivredni-proizvodi-srbija.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар